hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A szervezet átalakítja, mégis hatásos a rák ellen

A vörösbor egyik összetevője azt követően is megőrzi rákellenes hatását, hogy a szervezetben zajló metabolizmus során más vegyületekké alakul át – írja a Science Translational Medicine legfrissebb száma a University of Leicester kutatására hivatkozva.

A vörösborban egy antioxidáns, a rezveratrol található, mely főként a szőlő héjából és magjából származik. A rezveratrolnak többféle betegség esetében tulajdonítanak védő hatást, többek között szerepe lehet a szívbetegségek és a rosszindulatú daganatok megelőzésében, a gyulladások csökkentésében.

.A most publikált közlemény szerint a rezveratrol – a vörös szőlő héjából kivont vegyület – azt követően sem veszíti el hatását, hogy a szervezetben metabolizálódik. Ez azért fontos megállapítás, mivel a rezveratrol rövid idő alatt lebomlik, és korábban úgy vélték, hogy a kivonat szintje túlságosan gyorsan csökken a szervezetben ahhoz, hogy klinikai vizsgálatokban tanulmányozni lehessen. Az új kutatás azonban azt jelzi, hogy a rezveratrolt szulfátszármazékokká történő átalakulása után is fel tudják venni a sejtek. Ezt követően a sejtekben lévő enzimek képesek arra, hogy a rezveratrol-szulfátokat ismét rezveratrollá alakítsák vissza, ennek következtében az intracelluláris rezveratrolszint magasabb lehet, mint azt korábban feltételeztük. Az eredmények valójában azt jelezhetik, hogy a rezveratrol akár még hatásosabb is lehet, ha rezveratrol-szulfátból alakul vissza, mintha sosem metabolizálódott volna, ugyanis ily módon nagyobb koncentrációt érhet el a sejteken belül.

A leicesteri egyetem Karen Brown professzor által vezetett kutatócsoportja egérmodellben alkalmazta a rezveratrol-szulfátot. Ezt követően szabad rezveratrolt tudtak kimutatni a kísérleti állatok plazmájában és egyéb szöveteiben. Ez az első közvetlen jel arra nézve, hogy a rezveratrol rezveratrol-szulfáttá alakulása ellenkező irányban is végbemehet élő állatoknál, és a kutatók reményei szerint hozzájárulhat annak tisztázásához, hogy a rezveratrol milyen mechanizmus révén fejti ki kedvező hatását. Ezzel kapcsolatban ugyanis sok még a bizonytalanság.

A vizsgálat azt is igazolta, hogy a rezveratrol-szulfátból származó rezveratrol azáltal képes lassítani a ráksejtek növekedését, hogy arra bírja a sejteket, hogy megemésszék saját beltartalmukat, ezáltal pedig gátlódik a sejtosztódás. Karen Brown professzor így magyarázza a jelenséget: „A laboratóriumi modellek bőséges meggyőző bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a rezveratrol valóban képes arra a sok jóra, amit feltételeztünk – kezdve egy sor ráktípus és a szívbetegségek megelőzésétől az élettartam meghosszabbításáig. Évek óta ismert tény, hogy a rezveratrol rövid időn belül szulfát- és glükuronid-metabolitokká konvertálódik emberekben és állatokban egyaránt. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a plazmakoncentráció az alkalmazás után nem sokkal már nagyon alacsony szintre csökken.” Mindig problémát okozott annak megértése, hogy a rezveratrol miként képes hatását megőrizni az állatmodellekben annak ellenére, hogy nagyon alacsony koncentrációban van jelen. Ez az oka annak is, hogy sokan igen szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a rezveratrolnak lehet-e hatása embereknél. A kutatók régóta azt feltételezik, hogy a rezveratrol képes lehet arra, hogy fő metabolitjaiból regenerálódjon, de ezt eddig még nem sikerült bizonyítani.

Vizsgálatunk elsőként igazolta, hogy a rezveratrol képes lehet szulfátmetabolitjaiból visszaalakulni a sejtekben, és az ily módon létrejött rezveratrol biológiai aktivitásánál fogva alkalmas lehet egy sor humán betegség megelőzésére és kezelésére. Fontos kiemelni, hogy a rezveratrol klinikailag elérhető koncentrációit vizsgáltuk, ezért eredményeink remélhetőleg átvihetők lesznek emberekre. Összességében igen biztatónak ítéljük a rezveratrollal kapcsolatos megfigyeléseinket, hiszen a jövőbeni kutatások szempontjából fontos új tény, hogy a rezveratrol már kis detektálható koncentrációban alkalmazható lehet humán vizsgálatokban” – magyarázza a vizsgálat vezetője.

A kereskedelem részéről is jelentős érdeklődés tapasztalható a rezveratrol új formáinak kifejlesztése iránt, melyek képesek lehetnek ellenállni vagy túlélni a gyors metabolizmust. „Eredményeink arra utalnak, hogy nem feltétlenül szükséges, hogy ezeket a vegyületeket biológiailag aktív dózisban vigyük be embereknél.”

Dr. Sarah Williams, a Cancer Research UK képviselője ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a molekula potenciális előnyös hatásai nem aknázhatók ki vörösbor fogyasztásával: „Többszörösen igazolt tény, hogy bármilyen típusú alkohol fogyasztása – köztük a vörösboré is – növeli a rosszindulatú daganatok előfordulásának esélyét.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

(forrás: Science Translational Medicine)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink