hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

A szervdonáció helyzete Magyarországon

Minden egyes nap kétszer annyi magyar vár szervátültetésre a transzplantációs várólistán, mint amennyi szervátültetés történik egész évben - mondta el a Szervkoordinációs Iroda vezetője.
Mihány Sándor tájékoztatása szerint a donorszám növelésére megoldást nyújthatna a koordinátori hálózat fejlesztése, vagyis kórházi, illetve donorkoordinátorok alkalmazása minden kórházban, ahol donációs potenciál van. A várólistán lévő betegek számának növekedése meghaladja a rendelkezésre álló szervek számának növekedését, azaz egyre mélyül a különbség a kínálat és a kereslet között. Akadnak olyan területek az országban, ahonnan nem kerül beteg a várólistára, bizonyos megyékből évek óta nem érkezik donorjelentés. Az igen aktív kelet-magyarországi régió mellett jelentős elmaradás tapasztalható több Dunántúli megyében.

A laikusok nincsenek tisztában a feltételezett beleegyezés fogalmával, illetve az agyhalálra és szervdonációra vonatkozó szabályokkal - vélekedett Mihály Sándor. Hozzátette: az agyhalálhoz vezető esetek közel kétharmadában agyi érkatasztrófa áll a háttérben, egyharmadban pedig agysérülés. A különbség vélhetően tovább fokozódik a csökkenő baleseti halálozásoknak köszönhetően. 

Magyarországon az első szervátültetés 1962. december 21-én történt. A veseátültetést élő donorból Német András végezte el a szegedi egyetem Sebészeti Klinikáján - tájékoztatott a Transzplantációs Társaság elnöke. Szenohradszky Pál elmondta: az élő donor az az élő személy, aki szervet, szövetet adományoz azért, hogy más személybe azt átültethessék. Élő személy csak páros szervet, vagy olyan szerv részletét ajánlhatja fel, amelynek eltávolítása esetén a szerv  - vese, máj vagy tüdő - jelentősebb funkciókiesés nélkül működik tovább. Szervet csak egyenesági rokon, a rokon testvére, testvér, annak egyeneságbeli rokona illetve egymással szoros érzelmi kapcsolatban állók adományozhatnak egymásnak. 

Az egészségügyben észlelt információs hiányosságok kiküszöbölésére, az orvos és beteg közötti kommunikáció javítására alakult egyebek mellett az Érthetően Az Egészségért Alapítvány. Az alapítvány azért csatlakozott a donációs szervezetek ismeretterjesztő  munkájához, hogy bemutassa a szervadományozás jelentőségét, valamint segítse a szervadományozással kapcsolatos félreértések tisztázását.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés