hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

A szem az Alzheimer-kór tükre

Brit kutatók szerint egy egyszerű szemvizsgálattal megállapítható az Alzheimer-kór és más betegségek, még mielőtt bármilyen panasza vagy tünete lenne a betegnek. A módszer lényege, hogy olyan fluoreszkáló festéket juttatnak a szembe, amely az ideghártya pusztuló sejteihez kötődik, és így ezek láthatók lesznek, korán jelezve az agysejtek elhalását.
A vizsgálatot, amelyet a Cell Death and Disease közölt, és amelyről a BBC számolt be, egereken végezték, de folyamatban vannak az emberi vizsgálatok előkészületei is. A fluoreszkáló anyag jelezte sejtpusztulás lehetővé teszi, hogy a kutatók, illetve az orvosok mintegy „beleláthassanak” az agyba, amire jelenleg csak a drága mágneses rezonancia képalkotás (MRI) ad lehetőséget, illetve a halál utáni boncolás.
 
A fluoreszkáló festék a retinában a pusztuló sejtekhez kötődik, és ezért ezek zöld színű pontokként látszanak. A módszer – mivel akárhányszor megismételhető – a kutatók reményei szerint lehetőséget ad arra is, hogy kövessék a betegség előrehaladását vagy javulását. Nem meglepő, hogy az ideghártya elváltozásából következtetni lehet az agy állapotára, hiszen az ideghártya valójában nem más, mint az agyszövet kitüremkedése. 
 
Ha embereken is alkalmazhatónak bizonyul a teszt, akkor ez alapvetően meg fogja változtatni az Alzheimer-kór diagnosztizálását, és emellett néhány héten belül ellenőrizhető lesz, hogy az alkalmazott kezelés hatásos-e. Jelenleg semmilyen közvetlen módszer nem létezik ennek felmérésére. Francesca Coredeiro, a University College London professzora és a vizsgálat vezetője szerint a teszt egy további előnye, hogy – mivel végrehajtása nagyon egyszerű – akár egy optikus is  elvégezheti, és így az Alzheimer-kór szűrése rutinszerűvé válhat. Ennek folytán pedig már nagyon korán kimutatható és kezelhető lesz az Alzheimer-kór.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink