hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A szellemi leépülés megelőzésére szolgáló szerek születhetnek

Mára a gyógyszerfejlesztések alapvető célpontjává vált az ubikvitin rendszer olyan neurodegeneratív betegségek kezelésében, mint az Alzheimer-, a Parkinson- vagy a Huntington kór. 

Mindezt Aaron Ciechanover Nobel-díjas kémikus hangsúlyozta a szegedi Szent-Györgyi Konferencián pénteken tartott előadásában.

Az 1947-es születésű Aaron Ciechanover, Irwin Rose-zal és a magyar származású Avram Hershkóval megosztva 2004-ben nyerte el a kémiai Nobel-díjat annak felfedezéséért, hogy az ubikvitin nevű fehérje felelős az élő szervezetben a sejten belüli fehérjelebontó, öntisztító folyamatok megfelelő működéséért.

"Mára egyértelmű, hogy a sejten belüli fehérjék lebontása igen összetett, szorosan ellenőrzött és szabályozott folyamat, amely alapvető szerepet játszik olyan meghatározó sejtfolyamatokban, mint a sejtciklus, a sejtek differenciálódása, a sejten belüli kommunikáció és a sejten belüli minőségellenőrzés fenntartása" – magyarázta Ciechanover előadásában.
"Nem csodálkozhatunk azon, ha a számtalan folyamat különböző pontjain bekövetkező hibák rosszindulatú elváltozásokhoz és neurodegenerációhoz vezetnek. Ezért van, hogy a rendszer elemei fontos gyógyszercélpontokká váltak az Alzheimer-, a Parkinson- és a Huntington-kór, valamint egyes rákos elváltozások esetében" – tette hozzá.

Az élő szervezetekben a sejteknek meg kell szabadulniuk a kóros fehérjéktől, sőt idővel az egyébként jól sikerült, jól működő fehérjéktől is. Avram Hershko ezt vizsgálta tanítványával, Ciechanoverrel a Haifai Technológiai Intézetben (Technion).

A legmagasabb tudományos díjat hazájukban, Izraelben végzett munkájukért vehették át, amiért azonosították, hogy az ubikvitin felismeri és megsemmisítésre jelöli meg a selejtes vagy károsodott fehérjéket, valamint azokat, amelyeknek az élettartama egy adott periódushoz kötött. Amikor ez a folyamat nem működik, a rosszul tekeredett fehérjék egymásra rakódva úgynevezett plakkokat, kéregszerű bevonatokat képeznek és rontják például az idegsejtek működését, ami szellemi leépüléshez vezet.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink