hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A széklet inkontinencia új kezelési módja

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) május 27-én engedélyezte, hogy széklet inkontinenciában egy steril, a szövetekbe injektálható gélt alkalmazzanak azoknál a betegeknél, akikben más módszerekkel – étrend változtatás, rostterápia, motilitáscsökkentő gyógyszerek – kudarcot vallottak.

A széklet inkontinenciának különféle okai lehetnek: idegsérülés, az életkor miatt meggyengült anális szfinkter vagy a végbél izomzatának sérülése. Nem ritka állapot: az USA-ban például több mint 5,5 millió embernek van széklet inkontinenciája.

A most engedélyezett Solesta nevű gélt a végbélnyílás nyálkahártyája alatti szövetekbe juttatják, és hatására a beadás helyén szövetszaporulat keletkezik. Ennek folytán a végbél nyílása beszűkül, és a beteg jobban tudja szabályozni záróizmait. A beavatkozás minimálinvazív kezelésnek számít.

Az FDA egy olyan klinikai vizsgálat alapján adta ki az engedélyt, amelybe 206 beteget vontak be. A betegek túlnyomó többsége két kezelésben részesült, mindkettő négy-négy injekció alkalmazásából állt. Hat hónap múltán a Solesta injekciót kapó betegek több mint felében 50 százalékkal csökkent a széklet inkontinencia epizódok száma, azonban ez bekövetkezett azoknak a pácienseknek az egyharmadában is, akiket nem kezeltek a géllel. Mivel azonban a gélkezelés hatására a betegek nagyobb hányadában csökkent jelentősen az inkontinencia epizódok száma, a Solesta hatásosnak bizonyult.

A gél csak felnőttekben alkalmazható, és kizáró okot jelent sok betegség/állapot is, többek közt az akut gyulladásos bélbetegség, az immundeficienciával járó betegségek, a medencetájék korábbi besugárzása, tágult rektális erek, allergia a hialuronsav alapú termékekre stb.

A kezelés leggyakoribb mellékhatásai a fájdalom és a vérzés. Ezeknél súlyosabb kockázatot jelent a fertőzés és a gyulladás, azonban e szövődmények igen ritkák.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, FDA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés