2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A szakszervezetnek panaszkodnak az orvostanhallgatók

Sok egészségügyi hallgatót hoz lehetetlen helyzetbe a tesztelésre való kivezénylés, derül ki a Mérce öszeállításából.

Az egészségügy egyre súlyosabb leterhelődése miatt október végén bevetette a kormány az orvostanhallgatókat is a koronavírus tesztek elvégzésére, az elmúlt időszakban azonban több hallgatói történet és segítségkérés is érkezett a Hallgatói Szakszervezethez (HASZ), melyek arról számoltak be, hogy több helyen is rektori büntetéssel és esetleges eltanácsolással fenyegetett a rektori vezetés és a hallgatói önkormányzat, ha visszautasították – az eleinte hivatalosan önkéntes – kirendelést.

Bár a tesztelést elméletileg harmad- és negyedéves orvostanhallgatókkal végeztetik, a szakszervezet információi szerint a hallgatók közül egyformán mozgósítják a tanulmányaikat csupán még 2-3 hónapja megkezdő, akár gyógytornász, tehát nem is kifejezetten orvostanhallgató elsőéveseket is. Ezt a munkát már a szorgalmi időszakban el kellett kezdeniük, és a vizsgaidőszakban is kell teljesíteniük, méghozzá olyan felszereléssel, amit még akkor sem vehetnek le, ha enni szeretnének, ebből ugyanis csak egyet kapnak.

Többször előfordult, hogy a lakóhelyüktől olyan távoli helyszínen kellett megjelennie a hallgatónak, ahova lehetetlen volt időben odaérni, és a hivatalos napi 8 órás munkavégzés helyett vannak, akiknek 10-12 órát is dolgozniuk kell.

Sok helyen a vizsgák miatti és az egyéni helyzetekből fakadó nehézségekre semmiféle könnyítés nem érkezett, emiatt van olyan hallgató is, aki a tanulmányai félbehagyására kényszerült.

A hallgatóknak a szokásos vizsgát kell letenniük akkor is, ha a lakhelyüktől távol kell dolgozniuk, a könnyítés az egyetemi vezetés szerint „rontana a diplomájuk értékén” – számol be a Mérce szerint a HASZ.

(forrás: Mérce)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés