hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A szakmai irányelvek nem törődnek az árakkal

Az orvosszakmai testületeket gyakran nem érdekli, milyen anyagi vonzata van annak, ami egy adott betegség terápiás irányelveibe bekerül – állapította meg egy friss vizsgálat, mely a JAMA Internal Medicine című lapban került nyilvánosságra.

A vizsgálatot végzők szerint a szakmai társaságok alig több mint fele nézi az adott gyógyszer vagy kezelés árát is, amikor összeállítja a legjobb gyakorlatra vonatkozó ajánlásait. A fennmaradó esetekben a szakértők csak hallgatólagosan foglalkoznak ezzel az aspektussal vagy egyáltalán nem törődnek vele. „Még azoknak sincs világos, következetes vagy szigorú módszerük a költségvonzatok figyelembe vételére, akik úgy nyilatkoznak, hogy az irányelvek összeállításakor szempontként tekintik az adott kezelés árát is – hangsúlyozza dr. Steven Pearson bioetikus, a vizsgálat vezetője. − Természetesen tisztában vagyok azzal, mennyire ellentmondásos a költségeket is figyelembe venni, amikor az emberek egészségéről, gyógyításáról van szó.” Ez utóbbit mégsem szabad félresöpörni, ugyanis a szakmai gyakorlati ajánlások figyelembe vételével születik döntés arról, hogy a biztosító mely kezelések költségeit fedezi.

A mostani vizsgálatban a 30 legnagyobb egyesült államokbeli szakmai testület 2008 és 2012 között nyilvánosságra hozott terápiás irányelveit elemezték. A 30 társaság közül 17 testület egyértelműen szempontként kezelte az útmutató összeállításánál a terápiás költségeket, 4 társaság legalább implicit módon figyelembe vette az anyagi vonzatokat, 3 társaság célirányosan figyelmen kívül hagyta e szempontot, míg 6 testület nem tett említést az árakról. A szerzők ezt követően annak a 17 társaságnak 279 terápiás irányelvét vették közelebbről szemügyre, ahol a döntés során szempont volt a kezelés költsége is. Azt találták, hogy mindössze 9 társaságnak van kidolgozott értékelési rendszere a költségek elemzésére. A másik 8 társaság többféle módszert is alkalmaz költségelemzésre, vagy az irányelvekben nem történt említés a költségelemzés folyamatának mikéntjéről.

„Biztató jel, hogy a szakmai társaságok egyre inkább figyelik azt is, mennyibe kerül az, amit javasolnak. Amennyiben egy társaság úgy dönt, hogy a költségeket nem tekinti döntési szempontnak, akkor is fontos, hogy a folyamat átlátható, transzparens legyen” – hangsúlyozta dr. Jennifer Schwartz, az egyik kutató.

„Annak vagyunk szemtanúi, hogy a szakmai szervezetek jelentős része felismerte, hogy sok ponton feleslegesen vagy nem megfelelően alkalmazzuk a terápiákat. Jó lenne, ha a mostaninál nyíltabb dialógus indulna a betegek és orvosok között arról, hogy a gyógyszereknek és egyéb kezeléseknek ára, költségvonzata is van” – véli dr. Steven Weinberger az American College of Physicians elnökhelyettese.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink