hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A stresszes munkahely öli a nőket

Amerikai kutatók több tízezer nő követéses vizsgálatával jutottak arra a megállapításra, hogy a stresszes munkakörben dolgozó nőknél jóval nagyobb kockázattal jelentkezik a szívroham vagy szélütés  - derül ki egy tudományos tanulmányból, amelyet a PLoS ONE című folyóirat publikált.

A tanulmány szerint a sok munkahelyi stressznek kitett nők 67 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot és 38 százalékkal szélütést mint azok, akik munkakörüket kevésbé stresszesnek minősítették. A bostoni Brigham és Női Kórház kutatói 22 ezer, az egészségügyben dolgozó nő adatait elemezték, akik egészségi állapotát tíz éven át követték nyomon.

Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy azok, akik nagy stressz mellett dolgoznak, de maguk kontrollálják tevékenységüket, kisebb kockázatnövekedésnek vannak kitéve. A mostani elemzés azonban ezt nem igazolta, Michelle Albert és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy azoknál is megemelkedett a szívroham és a szélütés valószínűsége, akik maguk kontrollálták munkájukat.

Szintén meglepte a kutatókat az a megállapítás, hogy a munkahely biztos vagy bizonytalan volta nem befolyásolta a kockázat mértékét. A szakemberek azt feltételezik, hogy a bizonytalanság olyan általánossá vált a munkahelyek esetében, hogy annak már kevés hatása mutatkozik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában - idézte a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés