hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A stressz és a fertőzés kapcsolata

A stresszel összefüggő állapotokat követően jelentősen növekszik az életveszélyes fertőzések kialakulásának veszélye, közli az OTSZ Online.

Dr. Huan Song (Karolinska Institutet, Stockholm) és munkatársainak a BMJ-ben megjelent megfigyeléses vizsgálata egyértelműen igazolja, hogy a trauma után fellépő pszichiátriai reakcióknak szerepük van az életveszélyes fertőzések keletkezésében. A poszttraumás stressz zavar (PTSD) és az egyéb stresszel összefüggő állapotok az életveszélyes fertőzések (szepszis, endokarditisz, meningitisz) kockázatának szignifikánsan növekedésével járnak, legkiváltképp akkor, ha a stresszel összefüggő zavarok fiatal korban következnek be, illetve, ha vannak pszichiátriai kísérőbetegségek is.

Az új elemzésből a svéd nemzeti regiszterben szereplő 144 949 stresszel összefüggő állapottal (PTSD, akut stressz-reakció, alkalmazkodási és egyéb zavar) diagnosztizált, átlagosan 37 éves személy adatait elemezték (38,3%-uk férfi). Párhuzamosan 184 612 ikerpár (azonos genetika, azonos gyermekkor) esetén is vizsgálták a stressz által érintett, és stresszt nem szenvedett testvérek közti esetleges különbséget. A stressz által érintett személyeket az átlagpopuláció 1,45 millió, stressz által nem érintett tagjával hasonlították össze életkor, nem, születési hely szerinti csoportosításban. Figyelembe vették a fertőzéses kockázatokat, a szocioekonomiai tényezőket, az egyéb szomatikus betegségeket, és a követést 8 évig folytatták.

A fertőzések hosszú idejű kockázatát (a stresszt követő 1 éven túli életveszélyes fertőzések megjelenését) a stressz következtében fellépő pszichiátriai zavar egy évig tartó szelektív szerotonin visszavétel gátlókkal (SSRI) történő kezelésével lehet csökkenteni, ami szintén arra utal, hogy ok-okozati összefüggésnek kell lennie a stresszel összefüggő zavarok és az életveszélyes fertőzések között, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés