hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A stressz a fogyókúra ellen hat

A stressz a diéta esélyeit is rontja, sőt a fogyókúrázó még „rá” is hízhat. A Pennsylvania Egyetem kutatását a Népszabadság ismerteti.

Aki sokat idegeskedik és stresszel, gyakran evéssel kompenzál, persze elhízik. Ám, hogy a stressz a diéta esélyeit is rontja, sőt a fogyókúrázó még „rá” is hízhat, csak most bizonyították be, egyelőre egereknél – ám valószínűleg embereknél is ez a helyzet.

Sokan panaszkodnak, hogy hiába diétáznak, csak nem tudnak lefogyni. Arról nem is beszélve, hogy ha nagy kínkeservesen mégis sikerül néhány kilót leadniuk, pillanat alatt visszajönnek a nehezen elvesztett kilók, sőt tovább nő a testsúlyuk. A tudósok most állatkísérletekben bebizonyították miért: a fogyókúrázók étvágya azért válik csillapíthatatlanná, mert a szervezetben jelentősen megemelkedett a stresszhormonok mennyisége.

Tracy Bale és munkatársai a Pennsylvania Egyetemről a Journal of Neuroscienceben ismertették állatkísérleteik eredményeit. Kísérleti egereket háromhetes kényszerdiétára fogtak, melynek során testsúlyuk 10–15 százalékát vesztették el. Ez kegyetlen eljárásnak tűnik, ám magunkhoz sem vagyunk kíméletesebbek, mert ilyen mértékű súlycsökkenéssel jár az erélyes emberi fogyókúra is.

Hogy ez a diéta mégsem olyan jó, azt az egerek vérvizsgálata igazolta, mely jelentős stresszhormonszint-emelkedést jelzett vissza. A felboncolt állatokban az agyban is igazolták a stressz kórélettani következményeit. Ezen kívül az állatok viselkedése depresszióra, de legalábbis depreszszív hangulatváltozásra utalt.

Az ezt kiváltó okok a táplálékmegszorítás után is fennmaradtak: a rágcsálók a szokásosnál sokkal több zsíros eledelt vettek magukhoz, és a kiindulási súlyukat meghaladva elhíztak.

A teljes cikket a Népszabadság oldalán olvashatja.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés