hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A Sportkórház él és élni akar

Gazdaságilag egyensúlyban van, ma már gyakorlatilag nincs kifizetetlen számlája a Sportkórháznak - mondta az intézmény főigazgatója.

Megannyi nehézség után a Sportkórház - hivatalos nevén az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) - gazdaságilag egyensúlyban van, ma már gyakorlatilag nincs kifizetetlen számlája. Az élsporthoz kapcsolódó tevékenységének fő célja, hogy olyan működést alakítson ki, amelyben egyidejűleg biztosítható a versenyző egészsége és teljesítményének javulása.

dr. Soós Ágnes, az OSEI másfél éve hivatalban levő főigazgató főorvosa sajtótájékoztatót tartott, amelynek témája az intézményi konszolidáció eredményeinek értékelése volt. Az intézmény vezetője emlékeztetett rá, hogy 150 millió forintos mínusszal vette át a Sportkórházat, s minisztériumi segítséggel ugyan, de már 2009 végére sikerült "nullára hozni", vagyis eltüntetni az adósságállományt. Az intézményhez a kormány szeptemberben költségvetési főfelügyelőt rendelt ki.

Az eredmények sorában említette az úgynevezett pecsételős rend kialakítását - a versenyengedély kiadásához szükséges sportorvosi vizsgálatok anomáliáinak kiküszöbölését -, s azt a tényt, hogy januártól már négy helyen üzemel majd a sportorvosi ellátás a fővárosban. Az élsport számára alakították ki az olimpiai rendelőt, mely központilag, egy helyről irányítja az élversenyzők ellátását, és új szűrőprogramot is kidolgoztak, a legális teljesítményfokozás érdekében pedig új teljesítmény-élettani laboratóriumot hoztak létre.

Az eseményen elhangzott, hogy a Sportkórház - miközben nem zárkózik el az együttműködéstől a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE) - nem óhajtja átadni sem magát az intézményt, sem annak feladatait a SOTE-nak.

Ez a válasz arra az egyetemi törekvésére, amelyet az OSEI az ő bekebelezésére irányuló kísérletként értékel. Dr. Soós Ágnes szerint a Sportkórház alkalmasabb a sportolók kiszolgálására. Eredménynek tartja ezzel összefüggésben, hogy bár a kajak-kenusok 31 fős A válogatottjának vizsgálatát egy korábbi megbeszélés értelmében a SOTE Kútvölgyi úti klinikai tömbjére bízták volna rá a szövetség vezetői, utóbb részben visszakoztak, s csak a többletszolgáltatásokra kötöttek szerződést a Kútvölgyivel, miközben a sportág utánpótlásával kapcsolatos sportorvosi feladatokat változatlanul és teljes mértékben az OSEI látja el.

A főigazgató leszögezte, hogy az OSEI él, és élni akar, ehhez például roppant nagy segítséget jelentene, ha végre teljesen felépülne és működésbe állhatna a nyolc éve üresen árválkodó új kórházi épület.

"Három és fél milliárd forint lenne a befejezés, mert gyakorlatilag újra kell terveztetni, engedélyeztetni és kivitelezni az épületet, s további két milliárd az eszközbeszerzés - mondta. - Sokáig úgy tűnt, hogy meg is lesz a pénz, novemberig benne volt a 2011-es költségvetésben, de most úgy hírlik, hogy kikerül belőle. Mindenesetre mi töretlenül reménykedünk, és amit lehet, megteszünk, hogy az új kormányzat sportot támogató elvei mentén mielőbb felépüljön az új épület."

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink