hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A sok zsír feldob és úgy hagy

Friss kutatások szerint a magas zsírtartalmú étrend okolható a hiperaktivitásért és a tanulási nehézségekért, amellyel egyre több iskolás gyerek küzd – írja az mno.hu.

Az Illinois Egyetem kutatói kísérletek során úgy találták, hogy azok az egerek, melyeknek étrendjében a kalória 60 százaléka zsírból tevődött össze, egészen másképp viselkedtek, mint azok, akiknél ugyanez az arány csupán 10 százalék volt. Úgy vélik, a túl nagy mennyiségű zsír megváltoztatja annak módját, ahogy a szervezet a dopamint – azaz a hangulatunkért felelős hormont – feldolgozza, és ez okozza a viselkedésbeli változást.

Amint arról Gregory Freund, az Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének professzora beszámolt, a sok zsír hatására az egerek nyugtalanná váltak és tanulási nehézségeik adódtak. De miután a kísérleti egerek Ritalint kaptak, vagyis azt az orvosságot, amit hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknek is fel szoktak írni, eltűntek a problémáik, ugyanúgy, ahogy az alacsony zsírtartalmú étrendre való visszaállást követően is – olvasható az mno.hu cikkében.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés