2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Németországban enyhülnek a szabályok

A skót dohányzási tilalom óta kevesebb a szívinfarktus

A Skóciában 2006-ban bevezetett, nyilvános helyekre vonatkozó dohányzási tilalom egy év alatt átlagosan 17 százalékkal csökkentette a szívinfarktusok számát - állapították meg brit kutatók. Németországvan viszont enyhítik a korábbi szigorítást. 

A tanulmány az első nagy léptékű felmérés arról, hogyan hat a passzív dohányzás megszüntetése a dohányosokra és nemdohányzókra.
Jill Pell, a Glasgow-i Egyetem munkatársa és csoportja kilenc skót kórházban vizsgálta a szívinfarktus miatt bekerült páciensek számának alakulását. A tilalom bevezetése és a kutatás időpontja között eltelt időszakban 14 százalékkal kevesebb dohányost, 19 százalékkal kevesebb egykori dohányost és 21 százalékkal kevesebb nemdohányzót vettek fel szívinfarktussal. Összehasonlításképp: ugyanebben az időszakban Angliában négy százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma.
A Pell által tanulmányozott 5919 esetből úgy tűnik, a nők számára nagyobb előnnyel járt, hogy nem szívják más füstjét, 19 százalékkal csökkent a tilalom óta a dohányos nők, 11 százalékkal a dohányzó férfiak körében a szívinfarktusok száma, a nemdohányzó nők között pedig 23 százalékkal, míg a férfiaknál 18 százalékkal.
A tilalom bevezetésekor felmerült, hogy a dohányzás a nyilvános helyekről átterelődik a lakásokba. A kutatók szerint éppen az ellenkezője történt, a társadalmi hozzáállás változott meg, hiszen az otthoni dohányzás is csökkent. Pell csoportja olyan vegyszert alkalmazott, amely méri a levegőből felvett dohányfüstöt. Úgy találták, hogy ez 42 százalékkal csökkent, ennyivel kevesebb füstöt lélegeznek be az emberek passzív dohányosként.
A tanulmány a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban jelent meg.


MTI;Reuters

"Füstölög" Németország a dohányzási tilalom enyhítése miatt


Egy nappal az alkotmánybíróság - a korábbi korlátozásokat enyhítő - ítélete után pártállástól függetlenül egymásnak ugrottak a politikusok, ki teljes tilalmat, ki pedig további enyhítéseket követelve. A tartományok pedig vérszemet kaptak, s a Berlinnek, valamint Baden-Württembergnek "megkegyelmező" karlsruhei ítélet nyomán hat további tartomány jelentette be, hogy az alkotmánybíróság állásfoglalásának megfelelően cselekszik. Azaz azonnali hatállyal engedélyezi a dohányzást azokban a kiskocsmákban is, amelyek csupán egyetlen helyiséggel rendelkeznek, s nem tudtak külön termet kialakítani a füstölni kívánók számára.
A karlsruhei bíróság több panaszos keresetét vizsgálva általánosságban alkotmányellenesnek ítélte a szerte az országban életbe léptetett dohányzási tilalmat, s 2009 végéig a törvény újrafogalmazására szólított fel. Utalt ugyanakkor arra, hogy a korlátozások addig érvényben maradhatnak, a tilalom által leginkább sújtott, egyetlen helyiségből álló, 75 négyzetméternél kisebb kocsmák kivételével. Ezekben azonnali hatállyal lehetővé kell tenni a dohányzást, de oda 18 évnél fiatalabban ugyanakkor nem léphetnek be.
A tavaly elhatározott, s a különböző tartományokban eltérő időpontban és eltérő szigorúsággal bevezetett törvény kimondta, hogy tilos a dohányzás középületekben, pályaudvarokon és repülőtereken, továbbá a vendéglátó-ipari létesítményekben, ha csak nem tudnak kialakítani egy külön, dohányzó termet. Ebből következően is a tilalom leginkább a "legkisebbeket" azaz az amúgy rendkívül népszerű kiskocsmákat sújtotta.
A bíróság - mint az állásfoglalásból kitűnt - nem ellenezte az általános, s az egész országra kiterjedő tilalmat, ugyanakkor egyértelműen az egységes rendelkezések mellett tette le a garast. Ebből kiindulva sürgette a törvény újrafogalmazását, s a megkülönböztetések felszámolását.
Az ítélet mindenesetre megosztotta a tartományokat és a politikusokat is. Hessen, Bréma, Hamburg, Alsó-Szászország, Schleswig-Holstein és Mecklenburg-Elő-Pomeránia bejelentette, hogy az önálló tartománynak számító Berlin, valamint Baden-Württemberg példáját követve mostantól megtűri a dohányzást a legkisebb kocsmákban is. Szászország és még néhány tartomány egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett, Bajorország ugyanakkor tartja magát az eddigi merev elutasításhoz, amelynek alapján a dohányzás a helyiségek számától függetlenül szigorúan tilos.
Wolfagng Scha:uble belügyminiszter - aki maga is nagy dohányos - csütörtöki nyilatkozatában az egész országra kiterjedő egységes tilalmi szabályozások ellen foglalt állást. Szavai szerint ez ellentmondana a föderalizmus elvének. A szövetségi kormány kábítószer-ügyekkel foglalkozó biztosa ugyanakkor egységes és teljes tilalmat sürgetett, az egészségügyi minisztérium úgyszintén.
Lelkesen üdvözölték ezzel szemben a bíróság által elrendelt enyhítéseket a szálloda-, illetve vendéglátó ipar, továbbá a dohánygyárak, valamint a sörfőzdék képviselői.


Pietsch Lajos (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink