hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A sereghajtók is lehagyják Magyarországot

Újabb siralmas képet fest a magyar egészségügyről az Eurostat napokban közzétett régiós versenyképességi rangsora, írja a Napi.hu.

A hat különböző mutatóból összeállított egészségügyi ranglista szerint a magyar egészségügyben legfeljebb az utolsóktól való lemaradás ellen mehet a küzdelem – állapítja meg az adatok elemzése után a Napi.hu.

Lesújtó a helyzet a 65 év alatti korosztály keringési betegség és onkológiai megbetegedés miatti halálozási arányait illetően. A keringési eredetű halálozásoknál az uniós lista 227-ik és 250-ik helye között találjuk a hazai régiókat, az onkológiai halálozásnál a sorban egymás után következő magyar régióké a 253-259. hely. Rákhalálozásban csak a négy tengeren túli francia régiót előzzük meg, ahonnan nem volt adata az elemzést végzőknek. A 100 ezer lakosra jutó öngyilkossági ráta rangsorában a legjobb magyar régió Nyugat - Dunántúl, 202-ik listás hellyel, a legrosszabb pedig Dél-Alföld. Hogy igazából nem csak a sorrenddel van a baj, azt az mutatja, hogy a 100 ezer lakosra jutó, Nyugat-dunántúli 202-ik hely 1,12-vel, míg a Dél-alföldi 3-mal nagyobb az uniós átlagnál.

Az onkológiai halálozásoknál pedig a sor legvégén állókat megnyitó magyar régió (Közép-Magyarország) 2,89-cel, a sort záró régió (Észak-Magyarország) pedig már 4,26-al haladja meg az uniós átlagot. Általában is Észak-Magyarország egészségügyi adatai a legrosszabbak, nem sokkal maradnak ettől el az Észak-alföldi adatok sem.

A versenyképességi ranglista alátámasztja a nemrégiben publikált és sokat vitatott Egészségügyi Fogyasztó Index (EHCI) megállapításait, mely szerint még a sereghajtók is lehagyják Magyarországot.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink