hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

MediTech

A sebészek munkáját segíti egy új szoftver

A Siemens Evar Guidance Engine elnevezésű szoftvercsomagja a főütőéri aneurizmák (értágulat) minimálisan invazív kezelésének támogatására szolgál. 

Ez az első olyan alkalmazás-csomag, ami lehetővé teszi a sztent felhelyezésének automatizált munkafolyamatát fúziós képalkotással. Az Evar alkalmazás automatizált eljárások használatával segíti a teljes sebészeti folyamatot, kezdve az eljárást megelőző CT-képek elemzésétől egészen a képalkotással támogatott beavatkozásig és a műtét közben történő háromdimenziós megfigyelésig. Az automatikusan készült CT-kép és a kétdimenziós röntgen kép egymásra vetítésével valósul meg a fúziós képalkotásként ismert folyamat. Az Evar alkalmazás felismeri az aorta érfal kontúrját, megjelöli az onnan elágazó fő ereket és kiszámítja a berendezés C-ívének szög beállítását.

Az automatikusan készült CT-kép és a kétdimenziós röntgen kép egymásra vetítésével valósul meg a fúziós képalkotásként ismert folyamat
Az automatikusan készült CT-kép és a kétdimenziós röntgen kép egymásra vetítésével valósul meg a fúziós képalkotásként ismert folyamat

Ennél a pontnál a röntgenképen megjeleníthetők az eljárás előtt készült CT-képen található anatómiai jelölések, amik támpontul szolgálnak a sebész számára, lehetővé téve a sztent pontos pozícionálását.

A hibrid műtőben megvalósított ilyen fúziós képalkotás csökkenti mind a szükséges sugárdózist, mind a páciensnek beadandó kontrasztanyag mennyiségét a háromdimenziós képalkotás nélküli, hagyományos módszerekhez képest. Ezzel lehetővé válik a sztent rendkívül pontos pozicionálása, ugyanakkor csökken a műtéti beavatkozás időtartama. 

A sebészeti beavatkozást követően az eredmények azonnal kiértékelhetőek a syngo DynaCT háromdimenziós képalkotás alkalmazásával – ez pedig elsőrendű fontosságú Geisbuesch doktor számára: "ennek a kiemelt kontrasztú „cone beam” CT-nek a használatával a páciensek hét százalékánál fedeztünk fel összekapcsolódott endograftot vagy más komplikációt, amit azonnal orvosolni tudtunk a műtőasztalon. Így most már biztosak lehetünk benne, hogy ha a pácienst kihoztuk a műtőből, előtte minden lehetséges dolgot megtettünk az érdekében" – mondta Dr. Philipp Geisbuesch, a Heidelbergi Egyetemi Kórház érsebésze, aki a szoftver prototípusával dolgozik. 

Az EVAR alkalmazás a Pure platform részeként áll majd rendelkezésre az Artis zee, Artis Q, Artis zeego és Artis Q.zen angigráfiás rendszerekhez.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés