hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A sebész szakma "elnőiesedett"

Jóval több férfi van a jól fizető orvosi szakmákban, mint nő – e kutatási eredmény apropóján tekintette át a hagyományos hálapénzes szakmákat Szegeden a Délmagyar.

A sebészeti klinikán 38 férfi mellett mindössze 8 nő dolgozik. – Harminc-negyven évvel ezelőtt kizárólag férfi sebészek voltak a klinikán. Ez ahhoz képest előrelépés – fogalmazott Lázár György intézetvezető professzor. Mint mondta, az utóbbi időben ez a szakma elnőiesedett, hiszen a hallgatók összetétele is ilyen irányban változott. – A sebészet ettől függetlenül férfias, hiszen nehéz fizikai munkát kell végezni. Éppen ezért majd kiderül, jót tesz-e a szakmának ez a változás.

Szederkényi Edit adjunktus egyike a női sebészeknek. Véleménye szerint azért van kevés nő ezen a pályán, mert olyan képességeket és habitust kíván, ami inkább a férfiakra jellemző. – Gyors döntési képesség és határozottság kell egy sebésznek. És mivel belevág a testbe, némi agresszivitás is – fogalmazott. Hozzátette azonban: mivel manuális szakma, a nők sokszor precízebb munkára képesek, mint a férfiak – olvasható a delmagyar.hu-n.

hirdetés

Könyveink