hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének mutációi

A furin cleavage (hasítási) helyen bekövetkező mutációk fontos szerepet játszhatnak az egyes variánsiok fertőzőképességében, vagy az emberi sejtekben való replikációjában, írja az OTSZ Online.

A SARS-CoV-2 replikációban bekövetkező hibák mutációkat okoznak a genomjában. Ez hozza létre a variánsokat. Bár a SARS-CoV-2 replikációja során állandóan képződnek mutációk, de ezek közül csak kevés van, ami felelős az átvihetőségért és a megbetegedés súlyosságáért. A kutatások ezen mutációk pontos szerepének megismerését célozzák.

A 2020 őszén elsőként az Egyesült Királyságban igazolt Alfa (brit) variáns 45%-71%-kal könnyebben átvihető volt, mint a Wuhanból, Kínából induló eredeti („vad típusú”) SARS-CoV-2. Az Alfa által okozott betegség ráadásul súlyosabb volt, mint ami a wuhani nyomán keletkezett. Az Alfa variáns genomjában 23 mutáció található, közülük 9 a tüske-fehérjét kódoló génben. A különböző variánsokban többszörös tüske-fehérje mutációkat figyeltek meg, ezek közül néhány a fokozott átvihetőségért felelős.

A tüske-fehérje a SARS-CoV-2 felszínén expresszálódik, és ez teszi lehetővé, hogy a vírus az emberi sejtek felszínén lévő angiotenzin-konvertáló enzim-2 receptorokhoz kötődjön. A humán sejteken expresszált furin bizonyos specifikus helyeken hasítja a tüske-fehérjét, ez a hasítás szükséges ahhoz, hogy a vírus bejusson a légutak epitheliális sejtjeibe és a tüdő sejtjeibe.  Az Alfa variáns tüske-fehérje génjében kialakult egyik mutáció a furin hasítás helyét érinti. Az ezen a helyen bekövetkező szekvencia-változások befolyásolhatják a SARS-CoV-2 transzmissziós képességét. Az iScience-ben megjelent kutatási eredmények azt igazolták, hogy az Alfa variáns furin-hasítási helyén lévő mutációk befolyásolják a vírus fertőzőképességét és az emberi sejtekben való replikációs képességét.

E mutáció szerepének, jelentőségének megértéséhez alkalmazott (a genetikai információk segítségével a fehérjék szerkezetét „megjósló”) bioinformatikai módszerek arra utaltak, hogy az Alfa variáns furin-hasítási helyén keletkező mutáció miatt a humán sejtek furin enzimje kissé fokozott mértékben hasítja a tüske-fehérjét. A SARS-CoV-2 vírus „vad-típusának” és Alfa variánsának furin-hasítási helyeket tartalmazó rövid fragmentumainak inkubálása révén kimutatták, hogy az Alfa variánsból származó fehérje-fragmentumban egy bizonyos ph értéken kissé nagyobb hasítás következett be, mint a vad típusból származónál.ta fúziója teljesen hiányzik.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink