2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A sárgaláz is áldozatokat követel Dél-Afrikában

Angolában december vége óta 51-en haltak meg sárgalázban a betegség tüneteit mutató, nyilvántartásba vett 240 ember közül – derült ki a dél-afrikai ország egészségügyi hatóságainak hétfői közleményéből, melyet az MTI alapján az MNO idéz.

Adelaide de Carvalho nemzeti egészségügyi igazgató tájékoztatása szerint az első megbetegedéseket a főváros, Luanda keleti peremén található Vianából jelentették, ahol 92 esetet jegyeztek fel, s ezekből 29 halálos kimenetelű volt. A főváros térségében időközben megkezdték az oltási kampányt, amelynek keretében a tervbe vett 1,6 millióból már 451 ezer embernek nyújtottak védettséget a betegséggel szemben.

Szakértők szerint a betegség terjedéséhez hozzájárult az egészségügyi ellátás és a hulladékszállítás forráshiány miatti akadozása, amelynek következtében szeméthegyek halmozódtak fel a szegényebb külvárosi részeken, így Vianában is. Ez elősegítette a sárgaláz kórokozóját hordozó szúnyogok szaporodását.

Az afrikai és amerikai kontinens trópusi régióit érintő betegség ellen nem létezik hatékony terápia, de védőoltással, illetve annak hiányában a szúnyogcsípéstől való védekezéssel megelőzhető a kór. Az egykori portugál gyarmat azokhoz az afrikai országokhoz tartozik, ahol ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás. Angolában 1986 óta nem volt sárgalázjárvány.

A közel húszmillió lakosú dél-afrikai országban az utóbbi időben a sárgalázas betegek mellett a maláriások, kolerások és krónikus hasmenéssel küzdők száma is megnőtt..

(forrás: MTI / MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink