hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Nem veszélytelen a rövid távú szteroid-terápia

A mindössze néhány napig tartó orális glükokortikoid-kezelés is a szepszis, a vénás tromboembólia és a csonttörések fokozott rizikójával jár, közölte a PharmaOnline.

A hosszú távú glükokortikoid-kezelés mellékhatásai ismertek. Különféle fertőzések fokozott kockázatával, vénás tromboembóliával, avaszkuláris nekrózissal, csonttörésekkel, a 2-es típusú cukorbetegség emelkedett rizikójával, arteriális hipertenzióval, oszteoporózissal és Cushing-szindrómával egyaránt számolni lehet.

Kevésbé tudott azonban az, hogy már a rövid távú szteroidos gyulladáscsökkentő kezelés is súlyos mellékhatásokkal járhat.

Mint arról a BMJ-ben, egy retrospektív kohorsz-vizsgálat eredményeként beszámoltak, a rövid távú és a panaszok gyors enyhülését hozó szteroid-kezelés egyúttal a szepszis, a vénás tromboembólia és a csonttörések fokozott rizikójával jár.

A vizsgálat részeként 1,5 millió USA-beli lakos (18 és 64 év közöttiek) adatait tekintették át. Közülük az elmúlt 3 évben körülbelül minden ötödik (n=327452) részesült rövid távú glükokortikoid-terápiában, elsősorban alsó- és felső légúti fertőzések, allergiás kórképek, porckorongot érintő és egyéb mozgásszervrendszeri megbetegedések kapcsán. Az orvosok által általában „veszélytelennek” nyilvánított, rövid távú gyulladásgátló szteroidos kezelések medián időtartama hat nap volt, az alkalmazott medián dózis pedig 20 mg/nap prednizolon-ekvivalens (pl. 5 mg prednizolon ekvivalens 4 mg metil-prednizolonnal vagy 0,75 mg dexametazonnal).

A szteroid-kezelés eredményeként a gyógyszerszedést követő 5-90 napon belül 170 betegnél (0,05 százalék) szepszis alakult ki, 472 betegnél (0,14 százalék) vénás tromboembóliát, míg 1657 betegnél (0,51 százalék) csonttörést tapasztaltak. A kontroll-csoportban (szteroid-kezelésben nem részesült betegek) az arányok a következők voltak: a szepszis gyakorisága 0,02 százalék, a vénás tromboembóliáé 0,09 százalék, míg a csonttöréseké 0,39 százalék.

Az, hogy ezek a nemkívánatos hatások mennyivel tekinthetők gyakoribbaknak a szteroid-kezelés következtében, mint a nélkül ugyanazoknál a betegeknél, a következő eredményekkel szolgál: a rövid távú orális szteroid-terápia elrendelését követő első hónapban 5,3-szorosára nő a szepszis gyakorisága, 3,33-szorosára a vénás tromboembóliáé, míg 1,87-szeresére a csonttörésé.

A felírást követő 31. és 90. napok közötti intervallumban ezeknek a mellékhatásoknak a gyakoribbá válása már kevésbé kifejezett: a szepszisre 2,91-szeres, a vénás tromboembóliára 1,44-szeres, míg a csonttörésekre vonatkozóan 1,40-szeres gyakoriság-növekedés áll fenn.     

Bár a fenn bemutatott mellékhatások előfordulása összességében ritkának tekinthető, azok súlyosságára és a betegnek okozott nehézségre tekintettel az orvosoknak már a rövid távú szteroid-terápia elrendelése esetén is észben kell tartania azt az alapelvet, ami szerint minden esetben a lehető legalacsonyabb dózist szabad csak alkalmazni, a lehető legrövidebb időn keresztül, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés