A rostdús táplálkozás újabb kedvező hatása
Az OTSZ Online szerint a magas rosttartalmú táplálék diabetesben és magas vérnyomásban csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot.
Egy új tanulmány szerint a rostokban gazdag táplálék javítja a 2-es típusú diabetes mellitusban (T2DM) és magas vérnyomásban szenvedő betegek vérnyomását, koleszterin-szintjét és éhomi vércukor értékét.
A kutatók 200, alacsony glikémiás indexű diétát folytató 2-es típusú diabetesben (T2DM) és magas vérnyomásban szenvedő felnőtt betegnél 6 hónapon keresztül 20-25%-kal megemelték a táplálék rosttartalmát. A táplálkozás megváltoztatásával jelentősen javult a brachiális-boka pulzushullám sebessége (baPWV), a szisztolés és diasztolés vérnyomás, a szérum koleszterinszint, az LDL koleszterinszint és az éhomi vércukorszint.
A T2DM-ben szenvedő betegekben az egészséges személyekéhez képest magasabbak a szubklinikus szívkárosodás markerei. A fehérjék, a rostok, a vitaminok és az ásványi anyagok csökkent bevitele, a szénhidrátok és a zsírok túlzott bevitele közismerten emeli a koszorúserek megbetegedéseinek esélyét, és a rostdús táplálkozás kedvező hatásai is közismertek. Ugyanakkor a rostdús táplálkozás és a kardiovaszkuláris kockázat összefüggéseit igazoló konkrét adatok mennyisége eléggé korlátozott.
A rostos táplálék hatásmechanizmusa lényegében abban áll, hogy a rostok a tápcsatornában megkötik a koleszterin részecskéket, még mielőtt azok felszívódnának, és így a koleszterin a rosttal együtt távozik a szervezetből. A rostdús táplálék a koleszterin felszívódás csökkentésén túl korai teltségérzetet kelt, emiatt kevesebbet eszünk, csökken a vércukorszint és javul a bélműködés, a széklet képződése és ürítése is.