hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Olcsóbb és hatékonyabb a robotizált vérvizsgálat

Vérvételre és -vizsgálatra egyaránt alkalmas robotot alkottak a Rutgers Egyetem tudósai. A folyamat automatizált verziója gyorsabb és olcsóbb, írja a GyártásTrend.

A Technology nevű folyóiratban jelent meg a találmányt részletező értekezés

A robot (Forrás: Rutgers Today)

A rendszer három részből tevődik össze:

  1. Az első egy „beszúró robot”. Ez az eszköz közel-infravörös (NIR) és ultrahangos képalkotással betájolja a páciens ereit. Ezt követően képelemzéssel létrehozza a véredények virtuális, háromdimenziós mását.  Végül beböki a tűt a véna közepébe.
  2. A platform következő eleme a „vérmintakezelő modul”. Ez a szerkezet a vért kiszívja, majd pedig a rendszer harmadik részébe, egy „centrifuga-alapú vérelemző eszközbe” továbbítja.
  3. Ez utóbbi szekció egy akril chipből, egy centrifugából és egy optikai mikroszkópból tevődik össze. Az akril chip először befogadja a vérmintát, a centrifuga szétválasztja a testnedv egyes komponenseit, a mikroszkóp pedig meghatározza sejtszámot.

A Rutgers Egyetem tudósai minőségi vérkép vizsgálatra és a hemoglobin szint mérésére helyezték a hangsúlyt. A szúró funkcióját mindeddig 30 vizsgálat keretében zselatin bőrbe burkolt és műanyag erekkel behálózott, mesterséges karokon tesztelték. 100 százalékos pontossággal „lőtte be” a véna pozícióját.

Egy sajtóközlemény szerint a kísérletek alatt a vért egy fluoreszkáló mikrogyöngyökben gazdag folyadékkal helyettesítették. A mikrogyöngyök a fehérvérsejteket reprezentálták az anyagban, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés