hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Az MRSZ hivatalos vizsgálatot indít a pécsi rezidensek ügyében - FRISSÍTVE

A Magyar Rezidens Szövetség hivatalos vizsgálatot indított a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikájáról eltanácsolt rezidensek ügyében. A szervezet szerint az egyetem "felelőtlen magatartása" vezetett a kialakult helyzethez.

A rezidensek által kiadott közlemény szerint abban, hogy a Gyermekgyógyászati Klinikán az első éves rezidensek nem vállalják tovább a munkavégzést, és távoznak, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának felelőtlen magatartása kiváltó szerepet játszik. A Szövetség kéri az eset hivatalos kivizsgálását a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságától és a Pécsi Tudományegyetem vezetésétől is.

"Tudomásunk szerint több aggályos körülmény is felmerült, többek között a munkaszerződéssel és az egyetem szakképzéssel kapcsolatos feladataival összefüggésben. Az egyetem hónapokon át visszatartotta az érintett gyermekgyógyász rezidensek plusz ötven százalékos hiányszakmás bérkiegészítését, ráadásul olyan munkaszerződést kívánt velük aláíratni, amiből ennek a tételnek a megjelölése is kimaradt."

A közlemény úgy fogalmaz, az érintett hallgatók elmondása szerint a szakképzésüket vállaló klinika a munkavégzésük megkezdése óta „szakorvosképzésre utaló magatartást” nem tanúsított. Van olyan rezidens, akit mind a mai napig arról sem tájékoztattak, hogy ki az oktatója. Mindeközben, már a szakképzésük első hónapjaiban gyakorlati szakorvosi felügyelet nélküli munkavégzésre osztották be őket.

"A rezidensek az egészségügy egyik legkiszolgáltatottabb szereplői. A jelenlegi bér-, és munkakörülmények gyors demoralizálódásukhoz vezetnek, emellett a munkáltatók egy része a hatályos szabályokat sem tartja be. Valós veszélyét látjuk annak, hogy gyors beavatkozás hiányában a pécsi jelenség tömegessé válik, és hasonló szabálytalanságok esetén a fiatal orvosok jelentős része nem vállalja a további munkavégzést."

A pécsi rezidens-botrány előzményei

Amint arról a MedicalOnline beszámolt, az Új Dunántúli Napló csütörtöki számában írt arról, hogy több rezidenst eltanácsoltak a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikájáról, az érintettek szerint azért, mert nem írtak alá "röghöz kötésüket" jelentő munkaszerződésüket.

A cikk szerint a fiatal orvosokra korábban nem volt panasz, de szerdán közölték velük: nem számítanak a munkájukra. Szerződésben kellett volna vállalniuk ugyanis, hogy nem hagyják abba ötéves képzésüket, illetve ugyanazon a klinikán és szakterületen maradnak. Ellenkező esetben meg kell téríteniük képzésük költségeit. A rezidensek most azon gondolkodnak, hogy külföldre mennek.

Az egyetem a lap érdeklődésére azt közölte: van rá mód, hogy a rezidensek más régióban fejezzék be a szakképzést, vagy - egyéni elbírálás alapján - szakirányt váltsanak. Ha viszont saját elhatározásból megszakítják szakképzésüket, a képzés bizonyos elemeinek visszafizetését kezdeményezheti a főhatóság, a pénzt pedig a minisztérium kapja - olvasható a baranyai napilapban.

Ma reggel a Magyar Rezidens Szövetség honlapján arról tájékoztatott, először egyeztetnek az érintettekkel, az egyetemmel és a rezidensekkel, s csak azt követően nyilatkoznak az ügyről. Ennek megfelelően a szervezet országos elnöke Papp Magor, valamint Kovács Levente Koppány budapesti elnök a pécsi rezidensekkel találkozott.

Az egészségügyi államtitkárság vizsgálatot indít

Az államtitkárság mindenképpen kivizsgálja, hogy történt-e jogszabálysértés a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyermekklinikájáról eltanácsolt rezidensek ügyében - közölte Páva Hanna.

A helyettes államtitkár kifejtette: felveszik a kapcsolatot az egyetemmel és jelentést kérnek tőlük a történtekről. Emellett a rezidensszövetséget is megkeresik. Bővebb tájékoztatást azután adnak, ha az ügy minden érintettjét meghallgatták és részletesen kivizsgálták az ügyet - tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy a 17 meghirdetett hiányszakmába a gyermekgyógyászok köre is beletartozik, tehát a fiatal orvosok valóban jogosultak a plusz ötven százalékos hiányszakmás bérkiegészítésre.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink