hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A rendszeres mozgás csökkenti a demencia kockázatát

Azok az időskorúak, akik beiktatják életükbe a testmozgást, 60 százalékkal kisebb eséllyel szenvednek később a rettegett időskori elbutulástól, írja a NOL.

Elég lehet mindössze egy kis tempós séta vagy biciklizés. Az eredmények szerint ugyanis a rendszeres fizikai aktivitás 40%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, míg 60%-kal a manapság egyre inkább népbetegségnek számító demencia kialakulását.

A kutatók egy 639 fős, 60 és 70 év közötti emberekkel végzett kutatás kiértékelése során jutottak ezekre az eredményekre. A megkérdezettek 64%-a azt vallotta, rendszeresen végez valamilyen fizikai tevékenységet, naponta fél órát kerékpározik, sétál vagy tornázik.

A demencia világszerte súlyos népegészségügyi probléma: Európában több mint hétmillió, Magyarországon pedig legalább 160 ezer embert érint. Becslések szerint 2050-re világviszonylatban több mint 100 millió demens beteggel számolhatunk.

A demencia a szellemi képességek hanyatlásával, csökkenésével járó betegség, kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával nő. Az Alzheimer-kór a demencia egyik súlyos fajtája, a kór tünetei a demencia tüneteihez képest a következőkkel egészülnek ki: hibás vagy csökkent ítélőképesség, beszédzavarok, a begyakorolt mozgások zavara, tárgyak rossz helyre tétele, passzivitás, hallucinációk, téveszmék, emlékeztet a NOL.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink