hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A rendelőkben egyelőre nem lesz pénztárgép

Miközben a patikáknak jelentős gondot okoz az adóhivatalhoz bekötött új pénztárgépek beszerzése, a PharmaOnline megkérdezte: miért is csak nekik kötelező? A magánrendelőknek miért nem?

A lap kérdésére az adóhivatal (NAV) a következőt válaszolta:

A gyógyszertárak vonatkozásában nem új keletű előírás, hogy pénztárgépet kell használni, ezt a kötelezettséget már a korábbi – 24/1995. számú – pénzügyminisztériumi rendelet is rögzítette. Az új – 3/2013. számú – nemzetgazdasági minisztériumi rendeletben nem történt más, mint a korábbi jogszabályból átemelték a pénztárgéphasználatra kötelezettek körét meghatározó rendelkezést. A szabályozás nem a tevékenységi terület (lásd például egészségügy) szerint differenciál, hanem az alapján, hogy a gyógyszertárak kiskereskedelmi termékértékesítést végeznek, így a többi kiskereskedelmi termékértékesítéshez hasonlóan itt is indokolt a pénztárgéphasználat előírása. Ha közelebbről megvizsgáljuk a dolgot, e szabályozás teljesen érthető és életszerű, tekintettel arra, hogy a gyógyszertárak ügymenetét gyakorlatilag ellehetetlenítené a kézi nyugtakibocsátás – írja a NAV. 

Ezzel szemben az egészségügyi szolgáltatások esetén a kézi nyugta- vagy számlakibocsátás nem okoz fennakadást. Ráadásul e tevékenységek többsége tárgyi adómentes körbe tartozik, melyekre az általános forgalmi adóról szóló törvény (áfatörvény) hatályos rendelkezései értelmében sem számla-, sem nyugtaadási kötelezettség nem vonatkozik. Így esetükben a jelenlegi szabályozási környezetben a kötelező pénztárgéphasználat előírása nem értelmezhetőolvasható az érvelés a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink