hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A rákok ötödét elkerülhető fertőzések okozzák

Minden hatodik rákos megbetegedést olyan fertőzés okoz, amely nagyrészt elkerülhető vagy kezelhető lehetne – írja a Magyar Nemzet.

A témában a Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmány szerint 2008-ban világszerte 7,5 millió ember halt meg rákban. A halállal végződő esetekből 1,5 millió olyan tumorra vezethető vissza, amelyet gyomorbaktériumok, humán papilloma- vagy hepatitiszvírusok, illetve egyéb kórokozók idéztek elő. „A bizonyos vírusok, baktériumok és paraziták által előidézett fertőzések világszerte a rák leggyakoribb, de elkerülhető okozói” – írják a tanulmány szerzői.

Elsősorban a humán papillomavírus (HPV), a Helicobacter pylori baktérium és a hepatitisz B, illetve C vírus (HBV és HCV) által előidézett fertőzések kerülhetők el és kezelhetők. Ez a négy fertőzéstípus együttesen évente 1,9 millió rákbeteg halálért felelős – elsősorban gyomor-, máj- és méhnyakrákot okozhatnak.

Az olyan megelőző intézkedések, mint az oltások, a biztonságosabb injekciózási technikák és a baktériumok elleni szerek jelentős eredményeket érhetnek el a rák elleni harcban – írja a Magyar Nemzet.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés