hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A rákdiagnózisok ötöde fals, derült ki az MRL felméréséből

A Magyar Rákellenes Liga (MRL) felmérése szerint a második vizsgálatok majdnem 20 százalékában más betegséget állapítanak meg, mint először, mégis alig élnek a második vélemény lehetőségével – írja a Népszava.

Most először készült felmérés Magyarországon arról, élnek-e a betegek az egészségügyi törvényben biztosított jogukkal, hogy a diagnózis felállítása után ingyen kérhetnek egy második vizsgálatot. A Magyar Rákellenes Liga évente megrendezett betegjogi konferenciáján ma délelőtt ismerteti Simon Tamás a szervezet saját tagjai körében elvégzett vizsgálatának eredményét, amely egyértelműen bizonyítja, hogy a magyar páciensek nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel, vagy ha igen, akkor sem mernek máshoz fordulni, mert félnek, hogy kezelőorvosuk megsértődik és ez hátrányosan érinti a későbbi kezelésüket.

A Liga elnöke az 500 fős mintán végzett felmérés eredményeit ismertetve a Népszavának elmondta, a nem regisztrált rákbetegek között mindössze 5-6 százalékos azoknak az aránya, akik egyáltalán hallottak a lehetőségről és a nyilvántartott daganatos betegeknek is csak 20 százaléka kérte egy másik intézményben egy második diagnózis felállítását, miután az ellátórendszerben valahol kimondták, hogy a rákbetegségek valamelyikében szenved.

A betegszervezet elnöke szerint a legmegdöbbentőbb mégis a felmérésnek az az eredménye, amely szerint a második körben elvégzett vizsgálatoknak csak nem sokkal több, mint 80 százaléka igazolta az első diagnózist, majdnem 20 százalékban kiderült, hogy nincs rákos elváltozás a beteg szervezetében, vagyis felesleges minden hagyományos rákterápia, más kezeléseket kell alkalmazni.

A Rákellenes Liga felméréséből az látszik, hogy a második vizsgálatot kérő betegek 14 százaléka kénytelen volt orvost váltani, mert az első doktor megsértődött – olvasható a nepszava.hu-n.

 

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink