hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Hit és fájdalom

A pozitív világkép csillapítja a fájdalmat

Katja Wiech, az oxfordi egyetem ideggyógyászának kutatásai szerint a vallási művészet oly mértékben képes stimulálni az agyat, hogy elviselhetőbbé teszi a fájdalmat. A mágneses rezonanciával nyert adatok bizonyítják, hogy a vallási tárgyú képek – egyénekre bontva különböző módon – képesek módosítani az agyi egyensúlyt.

Vannak emberek, akik a szentképek láttán jobban tűrik a fájdalmat, akár a fizikait is. A kísérletet 12 katolikus és 12 ateista, 19 és 34 év közötti személyen végezték el. Az önként jelentkezőket mágneses rezonanciával vizsgálták, és a gép mérte, milyen vérnyomásváltozások következnek be az agyban egy Szűz Mária-kép és Leonardo Da Vinci Hölgy hermelinnel című képe láttán. A képeket a páciensek 30 másodpercig láthatták, miközben mindkét kezükre mikroáramütéseket mértek. A katolikusoknál a gép a béke és derű érzéseit regisztrálta, az ateisták viszont csendben és fájdalommal viselték el a gyenge áramütéseket. Ezen kívül a katolikusokban a Madonna látására kialakult megkönnyebbülési érzést egy élénk agyi tevékenység is kísérte, ami a másik csoportnál nem volt észlelhető. – „Ez egy kicsit úgy hat, mint a fakírnál a meditáció, ami miatt képes a szögeken aludni” – mondta a La Republica című olasz napilapnak Sara Ruiba pszichológus.
Tor Wager, az amerikai Columbia egyetem pszichológusa szerint a szentképek csak a járható utak egyikét jelentik. „Mindenki képes megalkotni egy pozitív világot, amelyre támaszkodhat. A kulcs, hogy higgyünk valamiben. Lehet ez egy istenség vagy egy életcél. Ez mindig a legjobb fájdalomcsillapító” – magyarázta.

 

Forrás: MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés