2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A pestisdoktor csőre

A velencei karneválon is szép számmal látott klasszikus viselet eredetének járt utána a BBC History Magazine nyomán az index.hu.

Az Il Medico della Peste, azaz a Pestisdoktor hátborzongató, madárcsőrös maszkját ma is bárhol meg lehet venni Velencében, de szerte a világban is, kevesen ismerik viszont az eredetét – olvasható az Indexen a BBC History Magazine-ból származó cikk.

Sokan valószínűleg arra tippelnének, hogy a madárszerű megjelenés valamilyen szimbolikus utalást rejt, azonban nem erről van szó, a kora újkori orvosok egy része valóban a mai jelmezekre hasonlító öltözékben járt, ha pestises betegeket látott el. A ruhának és a maszknak ráadásul nagyon is gyakorlati hasznot tulajdonítottak – még ha érvelésüket meg is cáfolta a modern tudomány.

Az öltözék feltalálását Charles de Lorme-nak, a Medici család, később pedig XIII. Lajos francia király udvari orvosának szokás tulajdonítani, aki elsőként írta le 1619-ben. „Az orr fél láb hosszú, csőr alakú, illatokkal teli, csak egy-egy nyílással az orrcimpákhoz közel, amelyek elegendőek a lélegzethez és hogy a beszívott levegővel szállítsák a kipárolgását a csőr alsó részén található füveknek. A kabát alatt marokkói bőrből készült csizmát viselünk és puha pantallót, amely a nevezett csizmákhoz van kapcsolva, valamint puha, rövid ujjú inget, amely a pantallóba van tűrve. A kalap és a kesztyűk is ugyanezen bőrből készültek, a tekintetet szemüveg fedi” – idézi a francia orvost a hírportál.

Ha magunk elé képzeljük az öltözéket, nem nehéz felfedezni a hasonlóságokat egy modern vegyvédelmi ruházattal: a gázmaszk helyét a csőrös maszk foglalja el, a köpeny és az összefüggő alsóruházat a doktor testét igyekszik elszigetelni a külvilágtól – olvasható az index.hu-n, ahol a cikk folytatódik.  

(forrás: BBC/Index)
hirdetés

Könyveink