hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Milyen antibiotikum hatásosabb csont- és ízületi fertőzéseknél?

A per os adagolt antibiotikumok hatása nem marad alul az intravénásan adottakéval szemben csont- és ízületi infekcióknál. A per os adagolás mellett szól a lerövidült kórházi tartózkodási idő, közölte a PharmaOnline.

A csont- és ízületi fertőzések antibiotikum-terápiája – az esetleges sebészi beavatkozást követően – meglehetősen nehézkes. Csont- és ízületi infekciók esetén általában intravénásan adagolt antibiotikumok adását rendelik el az orvosok, ami a per os alkalmazással szemben költségesebb eljárást jelent, és a beteg számára is megterhelőbb, mivel hosszabb kórházban tartózkodási idővel jár, írja a lap.

Az osteomyelitis intravénás beviteli móddal való antibiotikum-kezelésének a szükségességét nemrégiben megkérdőjelezték egy Cochrane-vizsgálatban, ami további klinikai vizsgálatok során indította el.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Az OVIVA- (Oral versus Intravenous Antibiotics for Bone and Joint Infection-) vizsgálatban 26 vizsgálócentrum 1054 olyan betege vett részt, akiknél olyan csont- vagy ízületi fertőzést diagnosztizáltak, ami antibiotikum-kezelést tett szükségessé. Az infekciók túlnyomó többsége implantátummal rendelkező betegeknél lépett fel. A kórokozók között elsősorban Staphylococcus aureus (37,7 százalék), koaguláz-negatív Staphylococcus (27,1 százalék), illetve Streptococcus-speciesek (14,5 százalék) voltak kimutathatók. A betegek egyik fele intravénás, másik fele orális antibiotikum-terápiában részesült, és a vizsgálat végpontjául egy olyan klinikai, mikrobiológiai vagy hisztológiai kritérium szolgált, ami a terápia eredménytelenségére utal.

A terápia az orális antibiotikum-adagolás esetén a betegek 13,2, míg intravénás alkalmazási módnál a betegek 14,6 százalékánál bizonyult eredménytelennek. Mindez azonban nem takar szignifikáns különbséget.

A hatáshoz hasonlóan, a mellékhatásspektrum sem mutatott statisztikailag jelentős különbséget. Ellenben, a per os antibiotikum-adás javára írható az, hogy szájon át szedett antibiotikumok esetén 3, míg intravénás antibiotikum-adagolás esetén átlagosan 19 napot töltöttek a betegek kórházban/klinikán. Továbbá, a katéterrel kapcsolatba hozható infekciók is ritkábbak voltak per os antibiotikum-bevitel esetén (9,1 versus 1,0 százalék).

A citált OVIVA-vizsgálat több érvet is felsorakoztat az antibiotikum orális adása mellett csont- és ízületi infekciók esetén. Bár a klinikai vizsgálati eredmények a per os adagolás mellett szólnak, a szakemberek fejében – a korábban rutinszerűen végzett – intravénás adagolási mód rögzült. Kérdéses, hogy a klinikai irányelvek miként fogják a jövőben a legújabb eredményeket interpretálni.

Hasonló helyzet áll fenn az endocarditis antibiotikumos kezelése területén is. Korábban a szívbelhártya-gyulladás diagnózisa intravénás antibiotikum-terápia elrendelésével járt együtt.Egy nemrégiben publikált vizsgálat (POET) azonban azt támasztotta alá, hogy az orális antibiotikum adagolási mód eredményessége nem marad alul az intravénáséval szemben ebben az indikációban sem.

Mind a csont- és ízületi fertőzések, mind pedig a szívbelhártya-gyulladások esetén az eredménytelen antibiotikum-terápia következményei súlyosak/életveszélyesek lehetnek. Tudva ezt, különös megfontolást igényel az, hogy milyen adagolási módot javasoljanak a jövőben a szakmai irányelvek.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés