hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

 

Tudomány

A passzív dohányzás már a gyerekek ereit is károsítja

Azoknál a gyerekeknél, akik vérében passzív dohányzásra utaló jeleket találtak, az artériák falai is láthatóan vastagabbak voltak – közölték megállapításukat kedden finn kutatók.
A tanulmány szerint a passzív dohányzás által okozott károsodások már a gyermekkorban elkezdődnek és tizenéves korra mérhető elváltozásokat okoznak.
 
„Bár korábbi kutatások megállapították, hogy a passzív dohányzás felnőtteknél ártalmas lehet a véredényekre, eddig nem tudtuk, hogy ezek a jellegzetes hatások a gyerekeknél és a kamaszoknál is jelentkeznek” – tudatta közleményében Katariina Kallio kutatásvezető, a finnországi Turku egyetemének munkatársa.
 
A vizsgálat során 494, nyolc és tizenhárom év közötti gyerek vérében mérték a nikotin egyik bomlásterméke, a kotinin szintjét, amely akkor is megjelenik, ha valaki csak belélegzi a cigaretta füstjét. Ennek alapján három csoportba sorolták a gyerekeket. A későbbiekben ultrahangos vizsgálattal megmérték aortájuk és nyaki verőerük falának vastagságát is.
 
A nyaki verőér fala 7 százalékkal, az aortáé pedig 8 százalékkal volt vastagabb azoknál a gyereknél, akik vérében a legtöbb kotinint találták azokhoz képest, akiknél a legkevesebbet mérték, vagyis az első és a harmadik csoport átlaga között ekkora különbség mutatkozott. A Circulation című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői a karban lévő verőér (a brachiális artéria) rugalmasságát is mérték, amely a szív- és érrendszeri betegségek kockázatemelkedésének szintén elfogadott jelzője. Ennek értéke 15 százalékos különbséget mutatott az első és a harmadik csoport között azok hátrányára, akiknél nagyobb kotininszintet mértek. Ugyanezen csoport tagjainál a vér koleszterinszintje is magasabb volt.
 
„A megállapítások azt mutatják, hogy a gyerekeket egyáltalán nem lenne szabad dohányfüstnek kitenni” – állapította meg Kallio. Becslések szerint világszerte 1 milliárd férfi és 250 millió nő dohányzik rendszeresen.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink