hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

A Parkinson-kór ultrahanggal is 'látszik'

Egyszerű ultrahang-vizsgálattal is jól diagnosztizálható a Parkinson-kór, egy, a közelmúltban a hamburgi Asklepios Klinikán kidolgozott eljárás szerint.

A Parkinson-kór egy lassan eluralkodó idegrendszeri betegség, amely izommerevséggel, egyensúlyzavarral, jellegzetes végtagremegéssel jár, majd fokozatosan szellemi hanyatlást is okoz. Eddig a betegség korai fázisában pontos diagnózist csak tapasztalt neurológus adhatott a felsorolt, főként mozgásos tünetek alapján. Sem röntgennel, sem mágnesesrezonancia-készülékkel nem volt kimutatható a tünetekért felelős agyi elváltozás, annak ellenére, hogy régóta tudott, mely agyi terület degenerációja felelős a betegség kialakulásáért. Ez a terület az úgynevezett substantia nigra, a „fekete mag”: az itt található idegsejtek egy agyi ingerületátvivő anyagot termelnek, a dopamint. A jellegzetes tüneteket a dopamintermelés fokozatos csökkenése okozza.

A Parkinson-kór sajnos jelenleg is gyógyíthatatlan betegség, de a beteg állapotromlása nagyban függ a korai diagnózistól és a terápia megkezdésétől. Ezért van jelentősége az új, ultrahangos eljárásnak. A beteg agyterület feltérképezéséhez egy nagy felbontású ultrahangkészülék vizsgálófejét egyszerűen a páciens halántékához érintik. Az így látható agyi struktúra az egészségeseknél alig észrevehető mintázatot ad, míg a betegségben érintetteknél az agytörzs „fekete magja” határozottan kirajzolódik, vagyis az ultrahang visszaverődése sokkal erősebb - számolt be a hamburgi Asklepios Klinika Christian Arning professzor vezette neurológiai teamje.

Magukat az orvosokat is meglepte, hogy milyen magas az így készített diagnózisok találati aránya, vagyis hogy hány Parkinson-kórban szenvedő betegnél található meg ultrahanggal is az elváltozás. Ez az arány 80 százalék körül mozog, míg az egészségeseknek csak körülbelül 10 százalékánál jelentkezik a határozottabb ultrahangjel a kérdéses területen. A tudósok szerint valószínű, hogy az ő esetükben a Parkinson-kórra való hajlamról lehet szó.

Eddig a mozgásos tünetek megjelenése előtt csak olyan bizonytalanabbul mérlegelhető, és sok más betegségben vagy önállóan is előforduló tünet alapján gondolhattak az orvosok Parkinson-kór fennállására, mint a szagérzékelés zavarai, a furcsa álomtevékenységgel kísért gyakori álmatlanság és a depresszió.

A betegség előrehaladását a tevékenység, a rendszeres mozgás és szellemi munka határozottan lassítja, a korai diagnózis pedig tovább segítheti a gyógyulásért küzdőket.

Szekeres Júlia, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés