hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A paracetamol újabb mellékhatása?

A legújabb kutatások szerint a paracetamol hatóanyag szedése súlyosbíthatja a már meglévő asztmás tüneteket felnőttek és gyerekek esetében, sőt, új betegség kialakulásához is vezethet.

A Pediatrics című szaklapban publikált tanulmány szerint a különböző márkanevek alatt árusított paracetamol és acetaminofen közvetlen kapcsolatba hozható az asztmatikus betegségek kialakulásával.

A vizsgálat vezetője, John McBride (Robert T. Stone Pulmonológiai Központ) egy összesen 54 országban, 520 ezer gyermek részvételével készült kutatás adatait használta fel a tanulmány elkészítéséhez. Az eredmények szerint az asztma kialakulásának esélye 60 százalékkal nőtt azoknál a 6-7 éves gyerekeknél, akik egy hónapnál ritkábban, de évente legalább egyszer szedtek paracetamolt. A rizikó háromszorosára emelkedett azoknál, akik havonta legalább egyszer kaptak a gyógyszerből.

A 13-14 évesek esetében az egy hónapnál ritkábban, de évente legalább egyszer beszedett paracetamol 40 százalékkal növelte az asztma kialakulásának esélyeit, és duplájára emelte azoknál, akik havonta legalább egyszer kaptak a szerből. A vizsgálatok szerint a már meglévő asztmás tüneteket is súlyosbítja az acetaminofen, ugyanakkor az ibuprofén nem okoz hasonló gondokat.

Független szakértők igyekeztek leszögezni, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a paracetamol asztmát okozna, mindössze az összefüggést sikerült kimutatni a megnövekedett rizikó és a gyógyszerszedés között. Ez a különböző gyógyszerek közötti kölcsönhatás eredménye is lehet.

(forrás: Medipress / HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés