2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A nyugdíjkorhatár 70 év fölé emelését tervezik

A hvg.hu szerint a japán kormány hamarosan nyilvánosságra hozza legújabb tervezetét „Az életkor nélküli társadalom” megteremtéséről.

Jelenleg a nyugdíjba vonulók átlagos életkora 65 év. De aki kiszáll a vállalati mindennapokból, egyedül marad, és szellemi, fizikai frissessége ellenére is öregedni kezd. Ezt a folyamatot meg kell akadályozni – ez az érv is ott van a kormány tervezetében. A rövid távú cél, hogy 2020-ra 67 százalékra növeljék a 60-64 éves korosztály aktivitási rátáját, amely jelenleg csak 63,6 százalékos. Persze a terv főként a távolabbi jövőről szól. Például lehetővé tenné, hogy egy nyugdíjasból újra aktív, járulékot fizető munkavállaló legyen – írja a párizsi Le Figaro.

A demográfiai becslések szerint 2025-ben a lakosság egyharmada idősebb lesz 65 évesnél. 2060-ban pedig minden negyedik japán 75 év fölötti lesz, vagyis a népesség egynegyede lesz közelebb a nyolcvanhoz, mint a hetvenhez. E nem éppen optimista becslés szerint 2060-ra a jelenleg kb. 120 milliós Japán lakossága 86 millióra csökken. Ebben persze nemcsak a hosszú élet játszik szerepet, hanem az ifjú korosztályok gyermeket egyre kevésbé vállaló attitűdje is. A szingli életmód mind inkább domináns Japánban. Ráadásul a karriert a nők is mindennél fontosabbnak tartják, egyre kevésbé vállalnak gyereket, mert a szülés visszaveti szakmai fejlődésüket. E mellett kevés a bölcsőde, és a cégek nincsenek tekintettel a munkahelyen kívüli szempontokra.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink