hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

A növényekben gazdag étrend csökkentheti a mellrák kockázatát

A zöldségben, gyümölcsben, szójában dús étrend akár 30 százalékkal is csökkentheti az emlőrák kialakulásának kockázatát – állítják amerikai kutatók.
Lesley M. Butler, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és kutatócsoportja 34 ezer kínai nő adatainak felhasználásával készítette el tanulmányát, amelynek eredménye szerint a növekvő zöldség-gyümölcs-szója bevitellel 30 százalékkal is csökkenhet a mellrák kockázata. Butler úgy véli, megállapításaik az amerikai nőkre is érvényesek, noha ők a Szingapúrban élő kínai nők étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták a Singapore Chinese Health Study alapján.
 
Az eredeti tanulmány adatait 1993 és 1995 között gyűjtötték össze 63 257 férfi és nő részvételével. A vizsgálati személyek egyebek közt 165 élelmiszerről írták le, hogy mennyit fogyasztanak belőlük. Butler szerint az adatok elemzése során két nagy típusba tartozó étrendet tudtak megkülönböztetni: az egyikben a hús, keményítő és a telített zsír dominált, a másikban pedig a zöldségek, gyümölcsök és a szója.
 
A kutatócsoport 34 028 olyan, 45 és 74 év közötti nőt azonosított az adatbázisból, akiknek korábban nem volt mellrákjuk. Tíz évvel az első felmérés után, 2005-ben újra ellenőrizték a tanulmányban részt vevők egészségi állapotát; addigra 629 nőben alakult ki emlőrák. Ekkor derült fény az étrend és a mellrák kockázata közti összefüggésre, nevezetesen arra, hogy a nagyobb mennyiságű zöldség-gyümölcs-szója fogyasztás csökkenti az emlőrák kockázatát. Szemben a korábbi eredményekkel, a hús-telített zsír-keményítő fogyasztás nem befolyásolta a kockázatot.
 
Az utóbbi eredmény lehetséges magyarázataként Butler emlékeztetett arra, hogy a kínai és az amerikai konyhában másként készítik el például a húsokat. Előbbinél felhevített olajon, állandó keverés közben, gyorsan sütik ki, míg az amerikai konyhában általában hosszú időn át grillezik a húsokat. A kínai konyhatechnika alkalmazásakor kevesebb heterociklikus amin (HCA) keletkezik; erről a vegyületcsoportról már kimutatták, hogy sok tagjuk rákkeltő hatású. A heterociklikus aminok a hús izomkötegeiben keletkeznek magas hőfokon való elkészítéskor. A kutatók eddig 17 HCA-t azonosítottak, amelyek növelhetik a rákkockázatot.
 
A kutató véleménye szerint a kulturális különbségektől függetlenül érdemes megfontolni a vizsgálat eredményeit, hiszen a sok zöldséget, gyümölcsöt, esetleg szóját tartalmazó étrend előnyös lehet az amerikai nők számára is.
 
A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.
 
MTI / Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink