hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A Novartis új készítménye a Gilenya

Új lehetőségek a szklerózis multiplex kezelésében

A Novartis új készítménye, a Gilenya (fingolimod), a klinikai vizsgálatok eredményei szerint csökkentette a szklerózis multiplex (SM) relapszáló-remittáló formájának progresszióját az érintett betegcsoportban, függetlenül a betegség súlyosságától és a korábbi kezelésektől, beleértve a korábban nem kezelt eseteket is.

A Gilenya a gyógyszerek új, szfingozin-1-foszfát receptor (S1PR) modulátor osztályában az első orálisan alkalmazható készítmény, amelyet 35 országban hagytak jóvá, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban.

Az AAN (American Academy of Neurology) éves találkozóján a Gilenya hatékonyságra és biztonságosságra vonatkozó vizsgálatait 11 absztrakt mutatja be. A két évig tartó fázis III vizsgálat, a FREEDOMS tanulmány, amelyet több mint 2500 relapszáló-remittáló MS-ben szenvedő beteg bevonásával végeztek, egyike a 11 absztraktnak.

A FREEDOMS vizsgálat elsődleges végpontjában a Gilenya 54 százalékkal csökkentette a visszaesések arányát a placebóhoz viszonyítva.

A Novartis új készítménye a Gilenya

A másodlagos végpont a 3 hónapon belül vizsgált, igazolt rokkantság-progresszió-kockázat volt, amely a placébóhoz viszonyítva 30 százalékos csökkenést mutatott a korábban már más módon kezelt betegeknél, míg a terápiában korábban nem részesült betegek esetén ez a szám 37 százalék volt.

A nem, a kor, a betegség súlyosságának mértéke – beleértve a relapszus aktivitást –, az MRI-vel igazolt agyi léziók, illetve a léziós aktivitás nem befolyásolta a gyógyszerhatást.

A szklerózis multiplex krónikus, progresszív, gyakran rokkantsághoz vezető betegség, amely kb. 2,1 milló embert érint világszerte. A megbetegedés többnyire a 20. és az 50. életév között kezdődik, és az érintett nők aránya körülbelül kétszerese a férfiakénak.

Leggyakoribb formája a relapszáló-remittáló SM (RRSM), amelyben a betegség javuló és romló időszakai váltják egymást.

Szklerózis multiplexben a központi idegrendszer idegszálait körülvevő mielinhüvely károsodása következik be. Az immunrendszer megtámadja az idegek védőburkát, gyulladást, majd hegesedést okoz.

A Gilenya pontos hatása nem ismert, de állatkísérletben a fehérvérsejteket nagy számban visszatartja a nyirokcsomókban, így a valószínűsíthető hatásmechanizmus a fehérvérsejtek központi idegrendszerbe jutásának megakadályozása, és ezzel a gyulladás csökkentése. A kezelés megszakítását követő 1–2 hónapon belül a keringő fehérvérsejtek száma visszatér az eredeti szintre.

A leggyakoribb mellékhatások: fejfájás, májenzim értékek emelkedése a szérumban, influenza, hasmenés, hátfájás, köhögés. További, a Gilenya kezeléssel összefüggő mellékhatások az átmeneti, aszimptomatikus szívfrekvencia-csökkenés, az atrioventrikuláris blokk a kezelés megkezdésekor, enyhe vérnyomásemelkedés, makuláris ödéma és enyhe bronchokonstrikció.

A fertőzések számának enyhe emelkedését az alsó respiratórikus traktusban – elsősorban bronchitisz formájában – tapasztalták.

A daganatos megbetegedések a kontrollcsoportéhoz hasonló számban fordultak elő.

Földvári Éva
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés