2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A Nintendo 3D kisgyerekeknek nem ajánlott

Elkészült a régóta várt háromdimenziós (3D) Nintendo, a gyártó azonban csak a hat éven felüli gyermekeknek ajánlja, mivel a játék ronthatja a kisebbek szemének fókuszáló képességét.

Elkészült a régóta várt háromdimenziós (3D) Nintendo, igaz – sok gyermek csalódására – már a karácsonyi ünnepek után. Az első darabokat márciusban kezdik árusítani Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, Japánban pedig februárban. Ez az első olyan eszköz, amellyel speciális szemüveg nélkül 3D módban láthatók a játékok és a videók. Ezt az LCD képernyő speciális szerkezete teszi lehetővé, amely szemből nézve 3D képet mutat, de oldalról nézve eltűnik ez a hatás.

A Nintendo 3D-t a gyártó csak a 6 év feletti gyerekeknek ajánlja

A Nintendo cég azonban egy egészségügyi figyelmeztetést tett közzé japán honlapján, amelyet a Kotaku.com játék szájt angolra is lefordított. Ez azt tartalmazza, hogy hat éven aluli gyerekek – akiknek látása, szemizmai még fejlődőben vannak – ne használják a játékot 3D módban, mivel ez károsíthatja látásukat. Attól tartanak, hogy a hosszas játék ronthatja a gyermekek fókuszáló képességét, ami miatt később szemüvegre lehet szükségük. Ennek elkerülése érdekében beépítettek a szerkezetbe egy szülői ellenőrző rendszert: a szülő egy kód begépelésével letilthatja a 3D módot.

Emellett minden játékosnak azt javasolják, hogy félóránként tartson szünetet, mivel különben szeme túlságosan kifáradhat, és azonnal szüntesse be a játékot, ha rosszul érzi magát vagy beteg. Felsorolták az esetleges kellemetlen, illetve veszélyes hatásokat: zavartság, hányinger, rohamok, akaratlan mozgások (pl. a szem körüli izmok rángása), ájulásszerű érzés. Külön kiemelték, hogy a terhes nőknek, az időseknek, az epilepsziásoknak, a stroke-on átesetteknek és a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztóknak fokozottan kell ügyelniük magukra, ha játszanak.

Többen elismerésre méltónak tartják, hogy a japán óriáscég felelősen viselkedik, és maga hívja fel a figyelmet az esetleges mellékhatásokra, még a forgalmazás előtt.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink