hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A Nexavar kemoterápiával kombinálva meghosszabbítja a progressziómentes túlélést

A Bayer HealthCare és az Onyx május 18-án közzétette egy fázis 2b vizsgálat eredményeit, amelyben a Nexavar tabletták hatását mérték fel olyan betegekben, akiknek lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus emlőrákjuk volt, és akiket korábban bevacizumabot is tartalmazó gyógyszerkombinációval kezeltek. 

Bebizonyosodott, hogy a Nexavar statisztikailag szignifikánsan meghosszabbította a progressziómentes túlélést (PFS), amely a vizsgálat elsődleges végpontja volt, valamint a progresszióig eltelt időt (TTP) is. A vizsgálatban a Nexavart kemoterápiás szerekkel – gemcitabine-nal vagy capecitavine-nal – együtt alkalmazták. Az eredményekről részletesen az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság júniusi évi találkozóján fognak beszámolni.

A fázis 2b randomizált, kettős-vak, placebokontrollos vizsgálatba 160 HER-2 negatív emlőrákos beteget vontak be, akiknek betegsége a bevacizumab kezelés mellett is progrediált. A betegek kemoterápiaként napi 1000 mg/m2 gemcitabine-t vagy ugyanennyi capecitabine-t kaptak. A páciensek felének emellett naponta kétszer 400 mg Nexavart adtak, másik felüknek placebót. Az elsődleges végpont a PFS volt, a másodlagosak a TTP, a teljes túlélés és a biztonságosság.

A Nexavart kapó betegekben a medián PFS 3,4 hónap, a placebót kapókban 2,7 hónap volt (kockázati arány [HR]: 0,65, egyoldalú p=0,01). A TTP is hasonlóan alakult: 3,6 vs 2,7 hónap volt (kockázati arány: 0,64, egyoldalú p=0,009).

Az eredmények igazolják az angiogenezis elleni szerek kiértékelésének fontosságát – mondta dr. Clifford Hudis, a Weill Cornell Orvosegyetem professzora.

A Nexavar rákellenes szer, amelyet jelenleg több mint 100 országban alkalmaznak engedéllyel máj- és veserákban. Kimutatták, hogy két kinázcsoportra hatva gátolja mind a tumorsejtek proliferációját, mind az angiogenezist.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, European Pharmaceutical Review)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés