2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A négy magyar űrhajósjelölt búcsút int eddigi életének...

Elstartol a kétéves kiképzés, áprilistól így változik meg gyökeresen a négy magyar űrhajós-jelölt, köztük egy orvos élete.

"Olyan szakembereket vettünk be a HUNOR-Magyar Űrhajós Programba, akik a saját civil területükön kimagaslóak, akár nemzetközi szinten is elismertek, mondta Magyari Gábor, a program űrhajósválogatásáért és kiképzéséért felelős szakmai vezetője a Ripostnak.

A csapat négy tagját 240 jelentkezőből válogatták ki, az Európai Űrügynökség, a NASA, a Nemzetközi Űrállomás és az Axiom Space követelményeivel összhangban. Márciusban nekik az az egyetlen feladatuk, hogy hátrahagyják az eddigi életüket. A jelöltek között van olyan, aki a PhD-jéhez még egy-két publikációt gyorsan befejez, hogy teljesen tiszta lappal indulhasson neki a kétéves programnak. Van, aki külföldről költözik haza, hiszen egy külföldi cégnél dolgozott eddig.Mindegyiküknek a fővárosban, illetve Budapest környékén kell majd letelepednie és új életet kezdeni a családjával. Erre azért van szükség, hogy minél zavartalanabb és gyorsabb legyen a munkába járás.

Mivel a küldetés tudományos és műszaki tartalmáért az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Energiatudományi Kutatóközpont felel, ezért a jelöltek feladatai többnyire Budapesten lesznek majd az elkövetkező 6-7 hónapban. Később újabb körülbelül 6 hónapot máshol Európában, és az utolsó hét hónapot az USA-ban töltenek majd a kiképzésen, mondta el dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, hozzátéve: "A kiképzést követően a négy jelöltből egy várhatóan 30 napos küldetésben fog részt venni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az amerikai Axiom Space-szel és a NASA-val közös küldetésben.

Az űrhajós kutatási ideje a legfontosabb értéke egy ilyen küldetésnek. Nagyon szigorú feltételei vannak annak, hogy egy kísérletet el lehessen juttatni az űrállomásra. Például igazolni kell azt, hogy abban a formában azt a földfelszínen nem lehetne megoldani. Fel fogunk vinni élettani gyógyszerkísérleteket, illetve növénytermesztési kísérleteket. A legfontosabb kísérletcsomagunk az egyébként is a világ legjobbjának számító magyar fejlesztés, a sugárzásmérő rendszer további fejlesztése".

A jelöltek

A négy magyar űrhajósjelölt:

Szakály András – 40 éves repülőgép-tervező mérnök, budapesti tanulmányai után dolgozott a repülőgép-iparág óriásainál, valamint kis, feltörekvő cégeknél is Ausztriától Nagy-Britanniáig. Legutóbb Münchenben egy 120 fős mérnökcsapatot vezetett, elektromos meghajtású repülő prototípusát tervezték.

Kapu Tibor – 31 éves fejlesztőmérnök, a Műegyetemen végzett gépészmérnökként,  dolgozott a gyógyszeriparban, hibrid autók akkumulátorával, majd űrhajósok sugárzásvédelmét szolgáló fejlesztéseken. Ejtőernyősként 38 ugrás van már mögötte.

Cserényi Gyula – 33 éves  erősáramú villamosmérnök, a Robert Bosch vállalat ipartelepén felelt a magasfeszültségű elektromos hálózat üzemeltetéséért. Az elmúlt években az akadályfutás az első számú sportja.

Schlégl Ádám – 33 éves klinikai ortopédsebész, a Pécsi Tudományegyetemen végezte orvosi tanulmányait, majd a PhD-fokozathoz szükséges kutatómunkáját is. Az elmúlt években gyakorló szakorvosként a tumorsebészetre specializálódott, egyetemi oktató, feketeöves karatemester, állt már hatezer méter feletti csúcson a Himaláján. Schlégl Ádám úgy gondolja, a programon keresztül talán még több embernek tud segíteni, az orvosbiológiai kutatásoknak kiemelt szerepe lesz, amelyek idővel megjelennek a napi klinikai gyakorlatban is.

Fotó: KKM
Fotó: KKM

(forrás: Ripost)
hirdetés

Könyveink