hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A NEAK elutasítja a diszkrimináció vádját

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) elutasítja azon vádakat, hogy az esélyegyenlőség elvét figyelmen kívül hagyva életkor és nem szakmai megalapozottság alapján bírálja el az egyedi méltányossági kérelmeket.

Kapcsolódó cikkek

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy szakmailag indokolt esetben több egyedi méltányossági pozitív engedély került kiadásra idén 75 év feletti betegek körében, írják közleményükben, mely szerint megtévesztő és alaptalan félelmet kelthet a betegekben a 168 Óra „Diszkrimináló egészségügy – 75 felett nem jár a gyógyulás” címmel megjelent cikke.

A cikkben hivatkozott készítmény tüdőcarcinoma indikációjának befogadási eljárása jelenleg is folyamatban van. Ezen eljárás lezárásáig a rászoruló betegek egyedi méltányosság keretében juthatnak hozzá a gyógyszerhez orvosszakmai indokoltság esetén, amennyiben nincs más elérhető támogatott és hatásos alternatíva.

Az érintett készítmény Európai Uniós törzskönyvében a gyógyszergyártó által lefolytatott klinikai vizsgálat alapján tüntették fel a nem kissejtes tüdőkarcinóma indikációnál, hogy „a 75 éves vagy annál idősebb betegektől származó adatok mennyisége túlságosan korlátozott ahhoz, hogy erre a populációra vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni.” Ez azt jelenti, hogy a tüdődaganat indikációban a készítmény hatásossága statisztikailag és klinikailag nem teljes mértékben bizonyított, de nem tiltja meg a 75 évesnél idősebb betegek kezelését az adott szerrel, hanem jelzi, hogy a 75 év feletti betegek részére a gyógyszer rendelése a kezelőorvos felelőssége.

Az egyedi méltányosság révén a NEAK olyan korszerű és szakmailag indokolt készítményekhez való hozzáférést biztosít, amelyeket még nem fogadtak be, így más módon nem elérhetőek a betegek számára. A NEAK az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva a gyógyszerek támogatása során az életkor alapján nem tehet és nem is tesz különbséget a betegek között, hiszen ez esetben a legmagasabb szintű szabályokat sértené meg, áll a közleményben.

(forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő)
hirdetés

Könyveink