hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A napokban kapják meg emelt alapbérüket a szakdolgozók

A napokban kapják kézhez januári, emelt alapbérüket az egészségügyi szakdolgozók, mondta el az egészségügyért felelős államtitkár hétfői, budapesti, korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatóján.

Horváth Ildikó kitért arra, hogy a béremelésen kívül a munkakörülmények javításával és a szakdolgozóknak szóló különböző ösztöndíjakkal is javítani kívánnak a munkavállalók helyzetén.

Emlékeztetett: idén január 1-jével 14 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, az intézkedés mintegy 78 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint.

Felidézve az ütemezett szakdolgozói béremelési program korábbi állomásait, elmondta: 2012-2013-ban átlagosan 27 százalékos béremelésben részesült ez a kör, 2016-ban pedig további 26 százalékkal, 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban. Az idei januári 14 százalékos béremelés után még 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ez év novemberében, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz.

Horváth Ildikó beszélt a béremelésen kívüli kormányzati intézkedésekről is. Elmondta, hogy az országban tizenhat helyszínen indul nővérszálló-fejlesztési program, Nyíregyházán, Szombathelyen, Kecskeméten és Kaposváron új nővérszállók épülnek, tizenkét helyszínen pedig a meglévőket újítják fel. Erre 8,8 milliárd uniós forrást biztosít a kormány. A munkafeltételeket javító ápolási eszközbeszerzési programról szólva az államtitkár közölte: 8 milliárd forintos keretből 16 500 kórházi eszközzel 65 állami fenntartású intézmény részesül a fejlesztésből. A kormány ösztöndíjakkal is segíti az ápolói létszám növekedését - emelte ki Horváth Ildikó. Mint mondta, több mint egymilliárd forintnyi ösztöndíjat folyósítottak a középfokú egészségügyi szakképzésben részt vevő ápolójelölt részére. Az ápolói felsőfokú mesterképzést szolgálja a Mihalicza-ösztöndíjprogram, amit 247-en igénybe is vettek.

Kitért arra is, hogy "közös gondolkodás" indult a szakdolgozói életpálya kidolgozására, aminek célja, hogy a különböző pilléreket összehangolva, minél többen válasszák ezt a hivatást. Horváth Ildikó hangsúlyozta, hogy 2020 mérföldkő a szakdolgozók és az ápolási szakma egésze számára, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az évet a nővérek és szülésznők évévé nyilvánította.

A korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatónak helyet adó Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója, Óváry Csaba azt mondta, a béremelés az ágazat egészét érintő fontos lépés, az ösztöndíjak és a nővérszállók fejlesztése is előremutató.

Ralovich Csilla, az intézet ápolási igazgatója arról beszélt, hogy az intézményben 280 szakdolgozót érint a béremelés, ami átlagosan 28 600 forintot jelent dolgozónként. Hozzátette: az alapbéremelés magával hozza a különböző mozgóbérelemek – például ügyeleti, készenléti és túlóradíjak, pótlékok  emelkedését is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink