hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A napfény véd a bárányhimlő ellen?

Mindig izgalmas kérdés, hogy a fertőzés miért terjed gyorsan az egyik közösségben, és a mikrobák miért nem betegítenek meg egy másikat. Sajnos az okok többnyire nem egyszerűek és nem is egyértelműek. Pedig egyre több fertőzés elleni védő faktorról tudunk, amelyek sokszor egymást is erősítik.

Legutóbb a University of London kutatója, Phil Tice jutott arra a következtetésre, hogy az egyébként nagyon fertőző kiütéses betegségként számontartott bárányhimlő sokkal lassabban terjed azokban az országokban, ahol az ultraibolya sugárzás magasabb. Bár a bárányhimlő varicella zoster nevű vírusa kezdetben a levegőn át, úgynevezett cseppfertőzéssel, tehát köhögéssel, tüsszentéssel terjed, a későbbi fázisban, amikorra már kialakultak a jellegzetes bőrtünetek, a kórokozók magukból a bárányhimlős hólyagocskákból közvetlen kontaktussal szóródnak tovább. Phil Tice szerint az UV sugarak képesek inaktiválni a bőrfelületen lévő vírusokat, amelyek így nehezebben jutnak a mélyebb hámrétegekbe, illetve kevésbé fertőzik meg a velük érintkező személyeket.

A Virology nevű szaklapban közölt munkájában Tice a föld minden tájáról összegyűjtött, összesen huszonöt, a bárányhimlő járványügyi sajátosságait taglaló cikket vett górcső alá. Ezek elemzéséből, a statisztikai adatok összevetéséből jutott arra a következtetésre, hogy – az ilyen a kontextusban korábban nemigen tanulmányozott – UV sugárzásnak döntő befolyása van a betegség terjedésére. Szerinte ez a kulcsa annak a közismert ténynek, hogy a bárányhimlő a trópusokon ritkábban fordul elő, és nehezebben terjed emberről emberre. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a kevesebb napfénynek kitett államokban, így Nagy-Britanniában is, a betegség máig komoly népegészségügyi problémát jelent.

Phil Tice-t az sem hozta zavarba, amikor azzal szembesült, hogy In diában és Srí Lankában éppen a legforróbb és szárazabb nyári évszakban a legmagasabb a bárányhimlő gyakorisága. A brit tudós bebizonyította, hogy ez a légszennyeződés miatt van. Ilyenkor ugyanis az UV sugarak nem jutnak át a szenynyezett levegőn.

Meg kell azonban jegyezni, hogy Tice véleményének számos bírálója is akad – írja a Népszabadság.

Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink