hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A napfény is függővé tesz

Egy amerikai kutatás rámutatott, hogy az emberek napozás iránti imádata nemcsak a napbarnított bőr divatjával függ össze, hanem genetikai örökségünkből adódik – írja a NOL.

A rendszeres napozásnak hasonló hatása van, mint valami kábítószernek, egész egyszerűen függőségbe kerülhetünk tőle. A Harvard Medical School kutatója, David Fisher és csapata egereken végzett kísérletek eredményeit ismerteti a Cell című szakfolyóiratban megjelent közleményben. Ebből kiderül, hogy a heteken keresztül rendszeres UV-sugárzásnak kitett rágcsálók sokkal több endorfint termelnek, mint a sugárzásból nem részesült társaik.

Az állatok barnulásnak megfelelő, de a leégést előidézőnél kisebb dózist kaptak, ami ahhoz hasonló, mint amikor egy világos bőrű ember floridai körülmények között húsz percre, fél órára kifekszik a napra. Egy hét után az egerek vérében megemelkedett a béta-endorfin szintje. A kísérletbe vont rágcsálók fájdalomtűrő képessége is jelentősen nőtt. Emellett feltartották merevvé vált farkukat, amely szintén jellemző az opiátszármazékokat kapott egerek viselkedésére – olvasható a  nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink