hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A NAIH szerint sem tilos fényképezni a kórházakban

A NAIH elnöke szerint közérdek, hogy közbeszéd tárgyává lehessen tenni az intézményekben uralkodó állapotokat, írja a hvg.hu.

Az Ágyat az anyáknak! nevű akciójával ismertté vált Orosvári Zsolt az év elején fordult a az alapjogok biztosához, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, amikor a kórházfenntartó megtiltotta, hogy a betegek fényképezzenek az intézményekben. A NAIH elnökének válaszát a hvg.hu közli.

Péterfalvi Attila állásfoglalása szerint az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények közfeladatot látnak el. Az ezekben az intézményekben fennálló állapotok, körülmények, tárgyi feltételek olyan témák, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, az ilyen intézményekben készült, személyes adatokat nem tartalmazó felvételek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján közérdekű adatnak minősülnek, vagyis az ilyen felvételek készítése és nyilvánosságra hozatala nem kifogásolható. A tárgyi körülményekről felvételek készítését megtiltani nem lehet.

Péterfalvi Attila szerint egyértelműen közérdek fűződik ahhoz, hogy a kórházban – a személyhez fűződőjogokat maradéktalanul tiszteletben tartható módon – képfelvételeket lehessen készíteni, valamint ahhoz, hogy a képfelvétel által megörökített eseményeket, helyzeteket, állapotokat a véleménynyilvánítás szabadságának részeként közbeszéd/közvita tárgyává lehessen tenni.

Egy demokratikus jogállamban az átláthatóság és a számon kérhetőség elve mellett kell működnie az egészségügyi közfeladatot ellátó szervezetnek – írja a biztos az állásfoglalásban, hozzátéve: a felvételek készítésekor és közzétételekor egyetlen szempontra kell figyelemmel lenni, hogy a fényképek készítőjének, mint adatkezelőnek a fényképek kezelésével, felhasználásával kapcsolatban be kell tartania a GDPR szabályrendszerét, vagyis a felvételen nem szerepelhet olyan személy, aki a rögzítéshez, adatkezeléshez nem adta hozzájárulását.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink