hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A nagyízületi műtét idősekben fokozza a szívinfarktus kockázatát

Egy nemzetközi vizsgálat szerint azokban az idős betegekben, akiken csípő- vagy térdprotézis műtétet hajtanak végre, az operáció utáni két hétben jelentősen megnő a szívinfarktus veszélye.

„Az akut miokardiális infarktus kockázata nagymértékben megnő – 25-szörösre – a teljes csípőprotézis műtét utáni két hétben, s még inkább – 31-szeresre – a térdprotézis műtétet követően” – írta dr. Arief Lalmohamed, a holland Utrechti Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője. A kutatók eredményeiket az Archives of Internal Medicine-ben tették közzé.

Az ízületi műtétek és a szívproblémák közötti kapcsolat különösen erős volt a 80 évesnél idősebbekben, azonban 60 év alatt az operáció nem növelte a kockázatot.

Noha nem világos, hogy maguk az operációk váltották-e ki a szívrohamot, a kutatók szerint ésszerű feltételezés, hogy valamilyen szerepük volt benne. A sebészeti beavatkozás mindig kockázattal jár, mivel maga a műtét és az elvégzéséhez szükséges anesztézia megnöveli a stressz szintjét a betegben.

A mostani vizsgálat során kórházi adatbázisok alapján 95 000 olyan személyt választottak ki, akiken 1998 és 2007 között Dániában csípő- vagy térdtranszplantáció műtétet végeztek. Minden ilyen beteget három másik ugyanolyan korú és nemű személlyel vetettek össze, akiket nem operáltak meg.

A műtétet követő 6 hét alatt a csípőtranszplantáción átesett betegek közül minden 200-adiknak, a térdtranszplantált betegek közül minden 500-adiknak szívinfarktusa volt.

Dr. Lalmohamed szerint a műtéti procedúra közvetlenül (is) növelte a szívkockázatot. A csontműtét hozzájárulhat ahhoz, hogy vérrög keletkezzen a csontvelőben, különösen akkor, ha a csípőcsontról van szó – állítja munkacsoportja. Emellett – mondták – a vérveszteség és a hipoxia, amelyek előfordulhatnak bármilyen nagy műtétnél, szintén kockázatnövelő tényezők lehetnek.

„Ezekről a stresszorokról tudjuk, hogy növelik a szívinfarktus kockázatát. Ezen kívül a perioperatív időszak maga is stresszkeltő hatású” – idézi a Reuters dr. Lalmohamedet.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Reuters)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés