hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A nagy kötszerüzlet: hosszú lesz a vádlottak padja (FRISSÍTVE)

Tizennyolc orvos, több asszisztens és patikus ellen javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert a gyanú szerint fiktív vények felhasználásával több mint egymilliárd forinttal károsították meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat – írja az MTI.

A nyomozás során megállapították, hogy az orvosok betegek adataival visszaélve fiktív orvosi vényeket állítottak ki speciális kötszerekre, majd ezt követően gyógyászati segédeszköz-forgalmazó gazdasági társaságok felhasználták ezeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, és jogosulatlanul visszaigényeltek több mint egymilliárd forintot - hangzott el az m1 csütörtök esti Híradójában.

Az ügyben szereplő orvosok a gyanú szerint 2008 januárja és 2010 májusa között 1500 ember nevére csaknem húszezer esetben írtak fel speciális, darabonként több tízezer forintba kerülő kötszert. Egy-egy recept felírásáért 25-30 ezer forintot kaptak. Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek. Az ügyben eddig 32 gyanúsítottat hallgattak ki, részben különösen jelentős kárt okozó csalás, részben személyes adattal visszaélés bűntette miatt.

FRISSÍTVE (2012. 03.30. - 15.49):
Az OEP pénteki közleménye szerint a kötszerellenőrzés - mely egy bejelentés után indult - négy térségben 3 gyógyászatisegédeszköz-forgalmazót, több patikát és 13 intézményt érintett. Az ellenőrzés során több ezer betegnek kellett nyilatkoznia, hogy tisztázzák: a felíró orvosnál jártak-e, az elszámolt speciális kötszereket átvették-e. A biztosítottak csaknem kilencven százaléka úgy nyilatkozott, hogy kötszert nem kapott, arra nem volt szüksége, az érintett orvost nem is ismerte, a vényeket nem kapta meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink