hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségipar

A nagy DNS üzlet

Ha szeretnénk betekintést nyerni a genetikai térképünkbe, manapság már könnyedén megtehetjük: rengeteg cég kínál ugyanis ilyen típusú szolgáltatást.

Az eBay nevű aukciós oldalon nemrég 68 000 dollárt kínáltak egy aukción egy teljes génvizsgálatért. Ennél persze olcsóbb megoldások is vannak: a Google cég 23andMe nevű szolgáltatásának keretében 400 dollárért és egy kis nyálért cserébe analizálják nekünk genetikai információinkat.
Az árak és a szolgáltatások cégenként változnak, de mindannyian ugyanarra a vevőkörre számítanak: azokra, akik tudni szeretnék, mit árulnak el a génjeik. Ezek a vásárlók pedig meglehetősen sokan vannak, ezt bizonyítja, hogy egyre több DNS analizálással foglalkozó cég jött létre az utóbbi időben. A legtöbben az öröklődő betegségeikről szeretnének többet megtudni.
„A kezelések hatékonysága gyakran a korai felismeréstől függ, ha pedig tisztában vagyunk azzal, hogy egy adott embernél mekkora a valószínűsége a különböző betegségek kialakulásának, felkészülhetünk rájuk, ezzel pedig biztosíthatjuk a gyógyulást” – nyilatkozta Kari Stefansson, a DeCode nevű DNS vizsgálattal foglalkozó cég igazgatója.
Mások szerint a DNS vizsgálati módszerek még mindig gyerekcipőben járnak, és néha még az orvosok sem tudják, pontosan mennyire hatékonyak az egyes betegségek szűrésére alkalmazott tesztek. „Egyes kutatások szerint a szívbetegség és a cukorbaj kialakulásához rengeteg génvariáns együttes jelenléte szükséges, ezért ezek szűrésére nem alkalmasak az egyszeri géntesztek” – nyilatkozta Jonathan Witonsky egészségügyi elemző.
„Ha valaki csökkenteni szeretné a cukorbetegségre való hajlamát, az jobban teszi, ha DNS vizsgálat helyett inkább futócipőre költi a pénzét” – nyilatkozta David Goldstein, a Duke Egyetem Emberi Géntérkép Központjának vezetője. „A 23andMe-hez hasonló cégek egyes gyakori génvariánsokat szűrnek. Ez azonban nem elegendő a ritkább genetikai betegségek, mint például a Huntigton-kór kiszűrésére” – nyilatkozta Daniel MacArthur, brit génkutató.
A géntérkép készítése ennek ellenére úgy tűnik, mégis egyre népszerűbb. Egyre több cég kínál teljes DNS térképet, aminek elkészítése akár 100 000 dollárba is kerülhet. „Az egésznek az emberi természet az oka: egyszerűen kíváncsiak vagyunk saját magunkra, ennyi az egész” – nyilatkozta Mr. Stefansson.

A gyermekeiket már embrió korukban is meg lehet vizsgáltatni, nem sokkal a megtermékenyülés után. Januárban megszületett Nagy-Britanniában az első olyan gyermek, akit már az anyaméhben szűrtek, hogy megvizsgálják, örökölte-e az édesanyja által hordozott, mellrákra hajlamosító gént.

Magyarországon is van már lehetőség arra, hogy megtudjuk, hajlamosak vagyunk-e egyes betegségekre, és a vizsgálatok nem megfizethetetlenek. Az egyik magáncég 20 000 Ft-ért mutatja ki, hogy hajlamosak vagyunk-e az emlőrákra (vagyis jelen van-e bennünk a BRCA1 vagy a BRCA2 gén, amelyek 50–80 százalékkal növelik a betegség kockázatát), 46 000 Ft-ot kér egy komplett férfi meddőségi vizsgálatért, és csupán 7000 Ft-ba kerül egyes kórokozók gyorsteszttel történő genetikai kimutatása.

Forrás: Medipress

 

cimkék

hirdetés

Könyveink