hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A MOSZ új elnöke

Bélteczki János távozása után, november óta dr. Elek Norbert, a Honvédkórház aneszteziológusa tölti be a posztot. Őt mutatja be a mok.hu.

Új elnöke van a Magyar Orvosok Szövetségének, pontosabban a törvényi háttér változása miatt új nevén a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ). Az előző vezető, dr. Bélteczki János távozása után, november óta dr. Elek Norbert, a Honvédkórház aneszteziológusa tölti be a posztot. Bár a 47 éves szakorvos életrajzában több munkahely is szerepel, valójában a diploma megszerzése óta ugyanott, a MÁV kórházban dolgozik, csak a Podmaniczky utcai intézmény neve és tulajdonosai változtak. 25 évig szintén hűséges volt egy másik szervezethez, a mentőszolgálathoz, ahol 18 éves korától végigjárta az összes grádicsot, a mentőápolótól a mentőorvosig, és végül pár évvel ezelőtt mentőmotorosként "szerelt le".

Miért voltak kétségei, hogy elfogadja az elnökjelöltséget?

– Néhány éve már benne vagyok a MOSZ elnökségében. Ebben a minőségemben sok sikernek lehettem a részese. Biztos vagyok abban, hogy a mostani béremelések azoknak a megmozdulásoknak is köszönhetők, amelyeket a szervezetünk  az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tagjaként támogatott. Másrészt viszont olyan akadályokkal is szembesültem az utóbbi években, amely elbizonytalanítottak abban, hogy szakszervezetként tudunk-e bármit is tenni.

Mondok egy példát: a MOSZ a Liga tagjaként részt vett Szófiában egy nagy nemzetközi szakszervezeti fórumon, a szervezetünket én képviseltem. Ott mesélték bolgár kollégák, hogy hiába akartak kiállni azokért a munkavállalókért, akik a minimálbérnél is kevesebbet kerestek, a dolgozók azt kérték, hagyják őket békén, mert örülnek, hogy legalább munkájuk van. Nem véletlen, hogy egész Európában csökken a szakszervezetek jelentősége és taglétszáma.

Az új elnökkel a mok.hu készített interjút, amelyet itt olvashat.

hirdetés

Könyveink