2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A modern társadalom gyilkosa

Az elektronikus kütyük elterjedésével folyamatosan csökken a mozgással töltött idő és nő a súlyproblémákkal küzdők aránya az iparilag fejlett országokban, írja a Család.hu.

A UKactive nevű nonprofit szervezet őszi tanulmánya szerint a brit emberek annyira ellustultak, hogy hosszabban trónolnak a mellékhelyiségben, mint amennyit mozognak. A 2000 ember bevonásával készült felmérés szerint a britek hetente három óra kilenc percet ülnek a lakás legkisebb helyiségében, miközben hét nap leforgása alatt csak 90 percen keresztül izzasztják magukat valamilyen sporttal.

Amennyire inaktívak voltak a kutatásba bevont emberek, annyira leleményesek a kifogások keresésében. Az Independent című lap nyomán a Család.hu arról írt, a megkérdezettek ötöde előszeretettel fogta a munkaterhelésre a sportmentességet, majdnem ennyi nő (18 százalék) pedig a családi kötelezettségekre. Érdekes módon a férfiak mindössze 12 százaléka okolta a családját saját tunyasága miatt. A kutatásból kiderült, hogy az emberek legtöbbje nem szépirodalmat olvas, vagy a hetilapokat tanulmányozza át a mellékhelyiségben ülve, hanem a mobilját, tabletjét nyomkodja előszeretettel – ezért is feledkezik meg a helyről és az időről. Míg az idősebbek számára a tevékenység – a későbbi mozgás szempontjából – tökéletesen hasztalan, az ifjabbaknál valami hatása azért mégis van. A 18 és 24 év közöttiek 41 százaléka mondta azt, hogy motiváló számára, ha a közösségi oldalakon barátai, vagy hírességek bejegyzéseit, fotóit látja edzés közben. Vagyis a mintakövetés még az erősen túldigitalizált korban is működik, ráadásul nem csak a használati tárgyak, vagyis ruhadarabok, laptopok, kiegészítők, hanem a mozgáskultúra terén is.

Steven Ward, a UKactive vezetője a brit lapnak azt mondta, a mozgáshiány és a kütyümánia mellett komoly gondot jelent az egészségtelen étkezés is, s csak az egyik szokáson módosítva nehéz az életmódváltás.

Az Egyesült Királyságban minden évben hozzávetőleg 37 ezer polgár halála köthető a mozgáshiányhoz. Sir Muir Gray professzor, az állami egészségügyi szolgálat egyik szakmai vezetője szerint az inaktivitás a modern táradalom néma gyilkosa. “Sok ember azt gondolja, hogy a sport a fiataloknak való csak. Pedig éppenséggel idősebb korban jelentkeznek leginkább a mozgás szellemi, társadalmi és testi előnyei.”

(forrás: csalad.hu)
hirdetés

Könyveink