hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A mentők tüntetnek, a főigazgató nem érti

A Népszava szerint tüntetésre készülnek a mentők, a Magyar Időknek a főigazgató azt mondta, reálisan kell értékelni a  lehetőségeket.

Tárgyalásra hívják az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját, a mentőket pedig utcára május 31-én – nyilatkozta a Népszavának Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Kusper elmondta: hétfőn levelet írnak Csató Gábor főigazgatónak, amelyben azt kérik, hogy mielőbb üljön le egyeztetni az érdek-képviselőkkel. A céljuk, hogy a szolgálatnál dolgozók megkapják a korábban már májustól ígért 60 százalékos béremelést. Kusper Zsolt úgy tudja: ezt az összeget az ágazati béremelésen felül kapták volna a dolgozók. Így meghökkentek, amikor a mentők napján Balog Zoltán humánminiszter a „csak” tíz százalékos többletről, és azt is csak januárra időzítve beszélt. Ezért két érintett szakszervezet május 31-én 2 órától demonstrációt tart az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.

A szakszervezet által bejelentett demonstráció után, péntek délután az OMSZ a belső levelezési rendszerén keresztül írt a dolgozóinak. Az aláírás nélküli levélben arról győzködik munkatársaikat, hogy a feszültség csak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetség vezetőinek érdeke, és nem a mentődolgozóké. Jelzik, hogy nyilván nincs olyan, aki ne szeretne többet kapni, mint amennyi most jut, de azt javasolják: "legyünk reálisak. Ilyen mértékű, két éven belüli béremelés-sorozatra nemigen látunk példát máshol." Aki pedig a szakszervezetre hallgat, könnyen úgy járhat, hogy hangzatos jelszavakkal beszervezik valamibe, aminek az árát a végén a megtévesztett embereknek kell kifizetniük. Példaként a kockázati pótlék-pereket említik, amelyben a szakszervezet vesztett, ezért az eljárás során egyszer már az OMSZ-szel kifizettetett járandóságot, a jogerős ítélet után vissza kell fizetniük az érintetteknek.

A Magyar Időknek Csató Gábor azt mondta, hogy a hivatkozott életpályamodell egy, az előző menedzsment idején készült háttéranyag, amit nem tárgyalt meg a kormány, arra hivatkozni tehát értelmetlen. Ugyanígy utcára menni is az, akkor, amikor folyamatosan pozitív irányba változnak a dolgok a szervezetnél. Főként egy olyan szövetség hívására, amelynek jelenlegi, jogász végzettségű elnöke hozott már nagyon nehéz helyzetbe mentődolgozókat – tette hozzá a főigazgató. Mint Csató Gábor elmondta, Kusper Zsolt kezdeményezésére perelték be az OMSZ-t mentődolgozók kockázati pótlékot követelve.

A főigazgató az MTI-nek cáfolta Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének vezetőjének azt az állítását, hogy tömegesen lépnek ki a dolgozók a mentőktől, mert arról értesültek, hogy jövőre csak egyszeri, 10 százalékos béremelést kapnak a várt, több mint 60 százalékos helyett. A főigazgató szerint az érdekképviseleti vezető nyilatkozata "nemcsak a mentődolgozók, hanem a lakosság félrevezetésére is" alkalmas.

A mentőszolgálat vezetése sem elégedett a mentődolgozók bérével és a kormány is elkötelezett a folytatódó béremelés mellett. Az OMSZ "folyamatosan és eredményesen érvel" a tárcánál és azon keresztül a kormánynál azért, hogy a mentődolgozók méltóbb jövedelemhez jutassanak. A tömeges felmondás híre is valótlan, az adatok szerint "az elmúlt hetekben, hónapokban nem nőtt a szervezetet elhagyó dolgozók száma", és a kilépők száma az átlagnál is alacsonyabb volt a mentőszolgálatnál.

(forrás: Népszava, Magyar Idők, MTI)
hirdetés

Könyveink