hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A mentők 1,5 százaléka lett koronavírusos március óta

2020 márciusától az Országos Mentőszolgálat állományának 1,5 százalékának volt pozitív a koronavírustesztje, közölte a 24.hu.

Nagy részük már túl van a fertőzésen – írta a lap megkeresésére a mentőszolgálat sajtóosztálya. Azt nem árulták el, napi hány tesztet végeznek a dolgozók körében, azt viszont igen, hogy kontaktként az állomány kevesebb, mint egy százaléka van karanténban.

Ha a fertőzés veszélye egy mentésirányítói műszakban jelentkezik, a feladatot azonnal másik mentésirányítói csoportok veszik át. Ez sem a hívások fogadásában, sem a tevékenység irányításában nem okoz fennakadást, hiszen az egységes rendszer egyik előnye éppen az országos kompatibilitás, ami azt jelenti, hogy a hívást bárhol is fogadjuk, a legközelebbi megfelelő mentőegység kerül riasztásra – magyarázták.  Hozzátették azt is, hogy az OMSZ a járvány kezdete óta szigorú eljárásrendek alapján végzi tevékenységét annak érdekében, hogy dolgozóikat és a betegeket is a lehető legnagyobb mértékben megvédjék a fertőződéstől.

Arról a Népszava írt először a múlt héten, hogy több ezer mintavételi helyszínre nem érnek oda a mentők, olyan ütemben nő a tesztelési kapacitás. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója a lapnak kifejtette, kapacitásaikat folyamatosan erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni. Már napi több mint 5000 igénylést kapnak, sőt, egyes napokon meghaladja a 12 ezret is.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink